U Sloveniji 1296 novooboljelih, svaki četvrti test je pozitivan

U Sloveniji je u zadnja  24 sata potvrđeno 1296 infekcija novim koronavirusom, uz 25,9 posto pozitivnih nalaza, a od posljedica covida-19 umrlo je pet  pacijenata, objavila je vlada u subotu na Twitteru.

Udio pozitivnih testova raste i najviši je nakon 26. siječnja.

U porastu je prosječni broj novih zaraza na dan i sada iznosi 1047, a porastao je i broj hospitaliziranih, pa je u bolnicama trenutn 531 covid pacijent, od čega 123 na odjelima intenzivne njege, prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva.

Ovakav trend jačanja trećeg vala epidemije epidemiolozi tumače u Sloveniji sada dominantnim britanskim sojem virusa koji je opasniji jer se brže prenosi, a pogađa s težim tijekom bolesti mlađe u populaciji koji nisu cijepljeni, dok je broj oboljelih i smrtnih slučajeva kod starije i cijepljene poopulacije u padu.

O tome svjedoči i podatak koji prenose mediji da je trenutno na covid odjelima ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) broj covid bolesnika za dvije trećine manji nego što je bio na vrhu drugog vala epidemije, dok je na intenzivnoj njezi dvostruko više pacijenata nego u tom kritičnom razdoblju.

Komentiraj