U sklopu istrage o svrgavanju Madura uhićena još trojica ‘plaćenika’

Još su trojica “plaćenika” uhićena u subotu u sklopu istrage o tajnom zadatku kojega je navodno cilj bio svrgnuti s vlasti venzuelskog predsjednika Nicolasa Madura.

Dosad ih je privedeno ukupno 34, kazao je Maduro.

“Danas smo uhitili još trojicu plaćenika (…). Dosad ukupno 34. Tragamo za ostalima i sve ćemo ih privesti”, rekao je Maduro u televizijskom obraćanju naciji.

U sklopu ovog neuspjelog pokušaja ‘invazije’, koju je venezuelski predsjednik usporedio s onom u Zaljevu svinja na Kubi godine 1961., grupa muškaraca zrakoplovima je 3. i 4. svibnja stigla u Macuto, grad udaljen manje od sate vremena vožnje od Caracasa.

Dvojica bivših američkih vojnika, Luke Denman (34) i Airan Berry (41) su u zatvoru. Optuženi su za “terorizam, zavjeru, trgovinu oružjem i udruživanje” kriminalaca, a prijeti im i opasnost od 30 godina zatvora.

Ostale osobe upletene u ovaj slučaj su državljani Venezuele.

Madurova vlada vjeruje da je njihov plan bio s vlasti svrgnuti aktualnog predsjednika države kako bi se na njegovo mjesto postavio njegov protivnik Juan Guaido, kojega su Sjedinjene Države i mnoge druge države priznale kao privremenog predsjednika Venezuele.

Maduro je istaknuo da “glavnim zapovjednikom operacije” smatra američkog predsjednika Donalda Trumpa te vjeruje da je Guaido bio njegov suučesnik.

Navodno je zadatak ‘plaćenika’ bio preuzeti kontrolu nad glavnim aerodromom u Caracasu, oteti Nicolasa Madura i prebaciti ga u Sjedinjene Države.

Komentiraj