U sjećanje na žrtve ustaša, u četvrtak spomen šetnja u Zagrebu

Antifašistička liga i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizirat će u četvrtak, 27. studenoga, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, spomen šetnju u Zagrebu, najavile su organizacije.

Na šetnju se polazi u 11 sati, iz Praške ulice u Zagrebu kod spomen ploče na mjestu srušene Sinagoge, gdje će govoriti Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske. Šetnja će se nastaviti prema nekadašnjem Hotelu Milinov, sada Hotelu Dubrovnik, u sjećanje na obitelj Milinov koja je stradala u ustaškom koncentracijskom sustavu logora Gospić – Jadovno – Pag. Potom će se hodati Jurišićevom i Martićevom ulicom do Tomašićeve, gdje je živio spisatelj, prevoditelj i pravnik Hinko Gottlieb, deportiran u logor Kraljevicu i koncentracijski fašistički logor Kampor.

Nakon toga, na Trgu žrtava fašizma bit će održan kratak komemorativni program, uz obraćanje predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića. Položit će se ruže i kamenčići, uz stihove Antuna Barca, književnika koji je preživio logor Jasenovac.

O stradanju u Drugom svjetskom ratu govorit će Tena Banjeglav iz Documente, jedna od autorica publikacije „Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu“, koja je dostupna na poveznici https://documenta.hr/publikacije/.

“Naš holokaust bila su mjesta koncentracijskog logorskog sustava poput Koprivnice, Gospića, Paga, Jadovna, Jasenovca, Đakova, Siska, ali i mučionice zatvorskog sustava u Zagrebu i drugdje, te naposljetku i vrlo često mjesta neposrednog terora na kućnim pragovima nedužnih Židova, Srba i Roma”, poručila je Antifašistička liga RH.

Komentiraj