Knjiga „Uspomene“ Marije Jagatić-Nosalj, rođakinje Stjepana Radića, predstavljena je u petak navečer u sisačkom Velikom Kaptolu, a kako je rečeno na predstavljanju, Jagatić-Nosalj (Martinska Ves, 1921. – Veli Lošinj, 2002.) svojoj je obitelji i hrvatskom narodu u nasljedstvo ostavila povijesno važna sjećanja na razdoblje od 70-tak godina naše povijesti, počevši s događajima poslije ubojstva Stjepana Radića 1928. godine.

Knjigu su predstavili predsjednik Hrvatskog kulturnog vijeća (HKV) književnik Đuro Vidmarović, književnik Hrvoje Hitrec, publicisti Marko Ljubić i  Damir Borovčak te urednik i priređivač knjige Ivan Hrvoić. Predstavljanju su, uz brojne Sisčane  nazočili i sisački biskup Vlado Košić, akademik Josip Pečarić i dr. Zdravko Tomac, priopćeno je u subotu iz Sisačke biskupije.

Majka autorice Marije Jagatić-Nosalj bila je nećakinja Stjepana Radića, pa premda je autorica tek obična žena iz naroda, u knjizi progovara kao dobra poznavateljica društvenih i političkih prilika i događaja, ocijenili su predstavljači.

Riječ je o dragocjenim i zanimljivim zapisima o svjedočanstvu osobe koja kroz obiteljsku priču i osobno iskustvo progonjene Hrvatice koja je trpjela teror jugokomunističke vlasti zbog nametnute stigme svojega podrijetla i prezimena zapravo razlaže hrvatsku priču tijekom četiriju državnih vlasti koje su se smjenjivale u razdoblju od 70-tak godina, navodi se u priopćenju.

Vidmarović je ocijenio kako je knjiga ‘baštinik povijesne memorije i kako kroz 97 kratkih poglavlja uvlači čitatelja u premalo poznati povijesni kontekst’.

„U našoj historiografiji mi nismo pravilno vrednovali ovakve stvari i danas zapravo mladi ne znaju pravu istinu o prošlim vremenima. Zato nam se i događa kriza historijske i nacionalne svijesti”, ocijenio je Vidmarović. Ova knjiga, kaže, nadilazi obiteljske uspomene jer je riječ o historiografskom štivu vrijednom za našu stvarnost i naš narod kako bi shvatili zašto nam se neke stvari danas događaju.

Književnik Hitrec rekao je da „Marija Jagatić dolazi iz velike seljačke obitelji iz Martinske Vesi preko čijih se članova prelamala hrvatska povijest 20. stoljeća”.

“Ujedno je to i priča o zenitu radišnog, zadovoljnog, samosvjesnog i bogatog hrvatskog sela, te njegovom rasapu i nestanku u komunističko doba. To je i intimna ispovijest jedne žene koja nije dopustila da ju slome nedaće i grozote koje je doživjela u krvavim danima prevrata i iskušenjima u desetljećima što su slijedila. Knjiga je kronološki strukturirana i razdijeljena u kratka poglavlja s naslovima koji daju uvod u temu i zbivanja, pisana rječnikom bez artificijelnosti koja bi blještavilom zatamnila prirodnu draž i snagu vjerodostojnog svjedočanstva“, rekao je Hitrec.

Kolumnist Marko Ljubić ocijenio je da ovo nije obična priča, nego priča jedne od stotine tisuća žena ih hrvatske povijesti. “Uspomene“ Marije Jagatić-Nosalj “krik su iz dubine današnjem hrvatskom narodu i onime s čime se suočava napuštanjem, iseljavanjem i umiranjem čitavih sela i gradova”, dodao je.

Nećak autorice i priređivač knjige Ivan Hrvoić podsjetio je na njen životni put kazavši kako je ona rođena 1921. godine i živjela je u Kraljevini SHS, NDH, Jugoslaviji i konačno u suverenoj Hrvatskoj.

„Teta je bila iznimno jaka osoba  i ono što je zadivljujuće da nikada nije očajavala, bez obzira što nam je radila komunistička vlast. U kasnijim godina, nakon što je preselila na Lošinj ja sam je potaknuo da zapiše ta svoja sjećanja. Doista, nakon nekoliko godina ona je imala više od pet stotina stranica rukopisa”, rekao je Hrvojić, dodavši kako je knjiga ispala  nešto puno vrijednije za cijeli narod jer je riječ o svojevrsnom “dokumentu jednog običnog čovjeka i kako je on živio“.

U knjizi se, kako je rečeno, razotkriva i ubojstvo nekoliko pripadnica šire Radićeve obitelji, koje se dogodilo u Martinskoj Vesi nakon završetka Drugog svjetskog rata, u veljači 1946. godine, navode u priopćenju iz Sisačke biskupije.

Komentiraj