U Sisku 6. Festival Željezara

Šesti Festival Željezara u Sisku koji će se održati od 28. do 31. listopada počinje cjelodnevnim urbanim intervencijama i performansima na raznim lokacijama u naselju Caprag i u centru Siska, izvijestili su organizatori.

U umjetničkom dijelu programa bit će urbane intervencije, performansi, umjetnička predavanja, izložba s ovogodišnjeg festivala grafoskopa i čitanje poezije.

Službeno otvorenje Festivala Željezara 2019. održat će se u Gradskoj galeriji Striegl, u ponedjeljak, 28. listopada u 19 sati, uz performans Pina Ivančića. Potom će umjetnici koji sudjeluju u ovogodišnjem izdanju, održati kratka predavanja o svom radu koja će popratiti i projekcije njihovih autorskih video radova.

U raznim dijelovima Capraga i Siska, ovog puta, svoje akcije, performanse i intervencije izvest će nekolicina afirmiranih hrvatskih umjetnika: Matej Knežević, Frane Rogić i Bojan Koštić te Marijan Molnar i Pino Ivančić.

U Gradskoj galeriji Striegl u ponedjeljak, tijekom cijelog dana, moći će se vidjeti izložba s ovogodišnjeg 3. festivala grafoskopa održanog nedavno u prostorima AKC Medike u Zagrebu čiji autori su: Vana Gaćina, Filip Borelli, Marijan Crtalić.

U utorak, 29. listopada, u prostoru Državnog arhiva u Sisku, s početkom u 19 sati, održat će se čitanje poezije sisačkih pjesnika, u organizaciji autora i organizatora sisačke Stihovnice, Siniše Matasovića.

Umjetnica Vesna Mačković izvest će svoj performans u srijedu, 30. listopada, u Gradskoj galeriji Striegl gdje će, uz projekciju svog novog video rada, predstaviti i svoje aktualne projekte.

Također će biti prikazan najnoviji film Danijela Pavlića ”Poštovana predsjednice” koji je osvojio prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 8. Tuzla film festivalu. Danijel Pavlić će održati i popratno predavanje o svom radu.

U sklopu programa u srijedu, svoj performans održat će i organizator Festivala Željezara, Marijan Crtalić.

U četvrtak, 31. listopada u Gradskoj galeriji Striegl, pjesnikinja Sanja Baković održat će prezentaciju i čitanje poezije skupine autorica G-rupa (Selma Sarajlić Kanazir, Ana Martina Bakić, Sanja Baković, Suzana Kos, Natalija Mihelin, Ives Buljan). Sanja Baković je i organizatorica događanja “Odvalimo se poezijom”.

Zaključno atraktivno predavanje o radionicama u parku skulptura Željezare Sisak održat će u subotu prodekanica za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS splitske Umjetničke akademije dr. Sagita Mirjam Sunara uz asistenciju Tine Tomšič.

Komentiraj