U silovitom bombardiranju džihadističkih sektora u Siriji poginuo 21 civil

Najmanje 21 civil, među kojima devetero djece, poginuo je u utorak u zračnim udarima sirijskog režima na područja u rukama džihadista u pokrajinama Idlibu i Alepu koje su neprekidno bombardirane zadnjih mjesec dana, priopćila je sirijska nevladina udruga.

Samo u nedjelju u zračnim udarima režima i njegova ruskog saveznika te u granatiranju tih područja na sjeverozapadu te ratom zahvaćene zemlje, poginulo je pedesetak civila, među kojima veći broj djece, piše Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Civili ginu gotovo svakodnevno, a od kraja travnja pogođeno je najmanje 20 medicinskih ustanova i nekoliko škola, objavio je UN.

Velik dio pokrajine Idliba i dijelovi susjednih pokrajina Hame, Alepa i Latakije u rukama su džihadističke skupine Hayat Tahrir al-Cham (HTS, bivši ogranak Al Kaide). Prorežimske snage kontroliraju dio jugoistoka i istoka Idliba te veliku većinu drugih triju pokrajina.

U utorak je najmanje 21 civil, među kojima devetero djece, ubijen u zračnim udarima u Idlibu i u Alepu, navodi SOHR. U mjestu Kafr Halabu, na zapadu pokrajine Alepa, poginulo je devetero civila.

Od kraja travnja više od 250 civila, među njima pedesetak djece, poginulo je u bombardiranju režima i njegova ruskog saveznika, navodi SOHR. Više od 200.000 ljudi je raseljeno, pokazuju podatci UN-a.

U utorak je u granatiranju pogođena bolnica u Kafranbelu, u pokrajini Idlibu i oštećena je sva medicinska oprema, rekao je za AFP ravnatelj bolnice Majed al Akraa.

Pokrajina Idlib je posljednje veliko džihadističko uporište u Siriji i režim nema kontrole nad njezinim najvećim dijelom.

U rujnu 2018. Moskva i Ankara koja pomaže nekim pobunjeničkim skupinama, potpisale su ugovor o uspostavi “demilitarizirane zone” radu razdvajanja pobunjeničkih od vladinih područja. Taj ugovor koji se djelomično primjenjuje zbog odbijanja džihadista da se povuku iz buduće tampon-zone, spriječio je veliku ofenzivu sirijske vojske. No režim je pojačao zračne udare od kraja travnja.

Sirijski režim kojemu pomaže Rusija, ali i Iran te libanonski pokret Hezbolah, napreduje u borbi s pobunjenicima i s džihadistima u zadnje dvije godine te je oslobodio gotovo dvije trećine teritorija.

Komentiraj