U Senatu propao pokušaj rušenja Obamacarea, i neki republikanci glasali protiv

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Republikanska stranka u Senatu nije u petak u ranim jutarnjim satima nakon dramatične noći uspjela osigurati potporu zakonu kojim se trebao srušiti sustav zdravstvene zaštite bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame poznatog kao “Obamacare” zadajući tako snažan udarac predsjedniku Donaldu Trumpu kojemu je ukidanje toga zakona jedna od najvažnijih točaka političkog programa.

Američki mediji navode da se tim glasanjem zapravo završilo sedmogodišnje nastojanje Republikanske stranke da opozove Obamin zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti usvojen 2010. koji je obuhvatio pravom na zdravstvenu zaštitu veliki broj siromašnih neosiguranih Amerikanaca i uveo kazne za poslodavce koji zdravstveno ne osiguraju radnike.

Republikanci u Senatu glasovali su o razvodnjenoj verziji zakona jer nisu uspjeli postići konsenzus o sveobuhvatnijoj verziji koja je u svibnju prošla u Zastupničkom domu.

Najmanje troje republikanskih senatora – John McCain, Susan Collins i Lisa Murkowski  nije poštovalo stranačku stegu i pridružilo se demokratima pa je s 49 glasova za i 51 protiv pokopan zakonski prijedlog. To je bio treći pokušaj rušenja Obamacarea.

Parlamentarna procedura u američkom Kongresu omogućava da se dva doma odluče za različite verzije istog zakona i potom slijedi usuglašavanje između Senata i Zastupničkog doma koje rezultira jedinstvenim zakonskim tekstom koji moraju potvrditi oba doma.

“To je, očigledno, razočaravajući trenutak”, kazao je vođa senatske većine Mitch McConnell nakon glasovanja.

Usvajanje zakonskog prijedloga dovelo bi do toga da 16 milijuna ljudi ostane bez zdravstvene zaštite do 2026 a premije zdravstvenog osiguranja narasle bi 20 posto, prema kongresnom uredu za proračun.

Jedan od senatora koji je glasao protiv zakona John McCain, veteran vijetnamskog rata koji boluje od tumora na mozgu, bio je prije dvije godine predmet Trumpova ismijavanja kad je rekao da preferira heroje “koji nisu bili zarobljeni”.

McCaina je na glasanje za zakon pokušao nagovoriti i američki potpredsjednik Mike Pence. Senatorica Lisa Murkowski  bila je izložena snažnim pritiscima zbog svoje odluke da ne podrži zakon pa je Trump za nju na Twitteru napisao da je “iznevjerila i republikance i državu”.

Komentiraj