Patrik Macek/PIXSELL

U SDP-u još uvijek nisu odlučili o datumu raspuštanja Sabora

SDP još uvijek nije odlučio o datumu raspuštanja Sabora, o kojemu ovisi i mogući datum parlamentarnih izbora, a u igri su tri opcije – raspuštanje na samom početku jesenskog zasjedanja polovicom rujna, polovica listopada te mogućnost da se mandat odradi do samoga kraja, rekao je u srijedu Hini SDP-ov dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Napomenuo je kako o datumu održavanja izbora samostalno odlučuje predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, te da je datum raspuštanja Sabora jedino čime SDP može kalkulirati.

“Takva odluka još nije donesena, a razmišlja se o najmanje tri opcije – da se Sabor raspusti odmah na početku zasjedanja, dakle polovicom rujna, da se pričeka sredina listopada, kako bi se donijeli neki ključni zakoni, te mogućnost da se mandat odradi do kraja, čime bi Hrvatska po prvi puta imala i de jure redovne parlamentarne izbore”, kazao je. Dodao je kako, s obzirom trenutačnu gospodarsku situaciju, ali i na aktivnosti planirane za jesen, SDP-u odgovara svaka od tih opcija.

Uvjeren je da je, ako se odluči za raspuštanje Sabora već sredinom rujna, parlamentarnoj većini dovoljno vrlo kratko vrijeme da bi donijela važne za jesen najavljene zakone. Kalkulira se s tim da bi izbore trebalo odraditi što prije kako bi se kampanja povezala s rezultatima dobre turističke sezone. “Dodana vrijednost” takvog datuma je i to što bi se izbori u tom slučaju morali održati prije 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, a takav scenarij podržava dio SDP-ovaca koji smatraju da treba izbjeći datum s takvim emocionalnim nabojem u izbornoj kampanji.

 

  • Dio ih, doduše, smatra da bi ponavljanje nereda kakvi su viđeni u prošlogodišnjoj koloni sjećanja SDP-u moglo pomoći na izborima, no Hinin sugovornik pita je li izborna kampanja doista vrijedna takvog igranja s osjećajima nacije. “U svakom slučaju, treba izbjeći da Vukovar padne u kampanju, izbore treba raspisati ili neposredno prije ili nešto poslije tog datuma”, rekao je.

 

Dio SDP-ovaca misli da bi kampanju trebalo “tempirati” za kraj studenoga, jer se tada objavljuju podaci o BDP-u za treće tromjesečje, koji bi, po sadašnjim trendovima, trebali biti pozitivni.

“Kako god, izbori će se održati u skladu s Ustavom i zakonima, a odluku o datumu donijet će Predsjednica Republike”, poručuje SDP-ov dužnosnik.

Smatra da ne treba previše kalkulirati sa simbolikom koju nose pojedini mogući datumi izbora. “Ako bismo htjeli izbore na datume bez simbolike, ostalo bi nam vrlo malo mogućih izbornih dana”, kaže i podsjeća da ove godine u nedjelju padaju dvoje “svetaca darivatelja” – sv. Nikola i sv. Lucija, da u prosincu ostaju nedjelje pred sam Božić i Novu godinu, kada nije uputno održavati izbore, a “nezgodne simbolike” je i nedjelja 29. studenoga, jer se na taj dan u bivšoj državi slavio Dan republike.

Bez obzira na datum izbora, SDP za kraj ovoga ili početak slijedećeg tjedna najavljuje potpisivanje koalicijskog sporazuma s HNS-om, HSU-om, AHSS-om i Hrvatskim laburistima. S tim će se strankama, kako je i uobičajeno, potpisati sporazum o zajedničkom izlasku na izbore, a detalji zajedničkog programa i raspodjele mandata utvrdit će se naknadno.

I dalje se nadaju da će se koaliciji pridružiti IDS, koji će formalnu odluku o tome donijeti tek u rujnu. “IDS-u su od prvog dana vrata koalicije širom otvorena. Ovdje se radi o koaliciji koja je i programski i vrijednosno usklađena, a alternativa je po prirodi stvari samo jedna”, kaže SDP-ov dužnosnik.

Podsjeća i da je SDP na prošlim parlamentarnim izborima u 8. izbornoj jedinici ostvario znatno bolji uspjeh od IDS-a, a jači su bili i u samoj Istri. “Ako će netko u Hrvatskoj znati o kakvim se vrijednostima glasuje, onda će to biti građani Istre. SDP očekuje premoćnu pobjedu u svakom obliku izbornog nastupa – s IDS-om ili bez njega”, poručio je.

Komentiraj