U Sarajevu uhićena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević uhićena je u subotu ujutro u Sarajevu, javlja Žurnal.

Kako su za taj portal naveli iz MUP-a KS-a Nidžara Ahmetašević ‘lišena je slobode’ zbog ‘počinjenja kaznenog djela i nepoštivanja naredbi službene osobe’.

Nidžara Ahmetašević inače je dugogodišnja novinarka i aktivistica, koja je posebno aktivna na polju ljudskih prava, a ovo nije prvi put da je saslušana ili prijavljena. Kako piše Žurnal, zbog toga je od nedavno pod zaštitom Front Line Defendersa.

“Više od 25 godina pišem o ljudskim pravima. Sve to vrijeme, manje-više, trpim razne pritiske. Najčešće mi prijete silovanjem i vrijeđaju me na razne načine (odavno sam svjesna da sam i vrlo zanimljiva policiji i raznim drugima koji prate sve što napišem i kažem, sve znači i moje privatne kontakte putem društvenih mreža). No, nekako sam mislila da je to dio posla koji volim i koji sam izabrala. Ali nije i ne smije biti. Ukazivati na kršenje ljudskih prava smatram obavezom. Moj posao je da informiram javnost o onom što se dešava. No, čini se da to nije dobro raditi u BiH. Ne mislim prestati. Samo se nadam da će mi se još ljudi pridružiti”, napisala je nedavno Nidžara Ahmetašević.

 

Komentiraj