EPA/SANA

U samoubilačkim napadima na sjedišta sigurnosnih snaga u Homsu 42 mrtvih

U samoubilačkim napadima na dva sjedišta snaga sigurnosti u sirijskom gradu Homsu, koji nadzire vojska Bašara al-Asada, u subotu su poginule 42 osobe, uglavnom pripadnici obavještajnih službi, po najnovijim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

“Bilo je najmanje šest napadača a više njih je aktiviralo eksploziv kad su se približili sjedištima državne sigurnosti i vojnih obavještajnih službi” u tom gradu u središnjem dijelu Sirije, kazao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija.

Među poginulima je jedan viši časnik, ističe Opservatorij dodajući da su sigurnosne službe stavljene u stanje pripravnosti u tom gradu.

Zasad nije jasno jesu li samoubojice bile u automobilima.

Sirijska državna televizija javila je da su bombaši samoubojice prvo napali sjedišta sigurnosnih snaga vatrenim oružjem, a nakon sukoba su aktivirali eksploziv. Opservatorij je objavio da još uvijek nije poznato jesu li napadači pripadnici Islamske države (IS) ili drugih pobunjeničkih skupina.

IS je već ranije izvodio napade u Homsu, gradu koji je pod vladinom kontrolom osim jedne opkoljene četvrti koju drže umjereni pobunjenici.

Komentiraj