U samostanu u Đakovu 10 sestara ima koronu, Capak pozvao na brzu reakciju

Covid-19 pojavio se i u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa. Tamo je, kako je za Radio Đakovo potvrdila provincijalna poglavarica sestra Valerija Široki, pozitivno deset časnih sestara.

“Da, istina je, u nedjelju poslije podne tri sestre dobile su temperaturu, javili smo se odmah našoj doktorici koja je izvijestila epidemiologa, jučer smo išle na testiranje i od 12 sestara nas je 10 pozitivnih”, kazala je Široki.

Od jutros je iz preventivnih razloga zatvoren i Dječji vrtić Sunčev sjaj Nazaret, kao i samostanska crkva. Široki je najavila da će biti zatvoren i Centar Amadea za psiho-socijalne potrebe kako drugi ne bi bili izloženi

“Ni same ne znamo na koji je način došlo do kontatka sa Covidom 19, ali, evo, imali smo možda neke susrete u kojima je iz nekih razloga očito došlo do zaraze. Sestre su bile svjesne i od prvih dana bile smo jako u tim mjerama, baš da se pridržavamo sve i sada končano smo mislile bit će sve u redu i krenut ćemo u ljeto, međutim, ipak nije tako”, dodala je.

“Dvije časne sestre iz tog samostana boravile u inozemstvu i nakon povratka očito se nisu pridržavale mjera i dogodilo se da je zaraženo 10 časnih sestara u ovom trenutku, s time da će epidemiološka obrada pokazati detalje”, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za N1.

Dodao je da ne zna detalje slučaja. “Epidemiolozi će izdvojiti sve koji su u riziku da se zaraze”, kaže Capak i ističe da je u Đakovu deset sestara pozitivno na koronavirus, a tamo dolazi gotovo 300 ljudi dnevno.

“To je svojevrsni gerontološki centar, tu je potrebna brza, hitna, dobra epidemiološka obrada, da se svi koji su bili u kontaktu s oboljelima stave u samoizolaciju i da se napravi sve drugo što je epidemiološki potrebno u tom trenutku”, rekao je Capak.

Komentiraj