U samo pola godine 50 izvedbi ‘Otpisanih’

Tomislav Čuveljak

Nakon šest mjeseci od premijere u listopadu 2017.predstava „OtpisaNE“ Kazališta Moruzgva, u režiji Nikole Zavišića, izvest će se 50. put. Ecija Ojdanić, ravnateljica Moruzgve, dala je Nacionalu kratki intervju.

NACIONAL: Zašto je važna priča o sirijskom izbjeglici Hassanu?

Sve Moruzgvine predstave bave se društvenim temama o kojima progovaraju na satiričan način i ono što je meni bitno i u životu i u kazalištu, jest da daju nadu u pozitivno rješenje. Takva je i ova predstava koja se bavi temom migranata, a sjećamo se tijekom velikog migrantskog vala koliko je bilo pro i contra argumenata i stavova o tome. Nakon odgledane predstave svatko se zapita kako bi on ili ona postupili u situaciji kad bi mu kći ili sin u kuću doveli migranta kojemu treba pomoć za daljnji put u bolji svijet.

NACIONAL: Što možemo naučiti iz njegove životne priče, koliko god da je izmišljena?

Ta priča je važna jer zbog nje ćemo preispitati svoje stavove. Volimo biti zatvoreni, ksenofobni, strahovati od nepoznatog, drugačijeg. Gledajući ovu predstavu publika može revidirati svoje stavove prema drugima jer ne treba se bojati nepoznatog, već bi humanost trebala doći u prvi plan. Svi ti ljudi živjeli su normalne, udobne, građanske živote i odjednom su ostali bez svega.

NACIONAL: U vrlo kratkom vremenu predstava je doživjela 50. izvedbu.

Apsolutno smo presretni da je naša predstava u točno pola godine imala već 50 izvedbi i da imamo već dogovorenih 20 izvedbi tijekom ljeta. To je velika stvar u Hrvatskoj i za javna kazališta, a kamoli za nezavisnu scenu. Ovo je primjer dobrog i pozitivnog djelovanja javne i nezavisne scene.

NACIONAL: Kako je biti nezavisni umjetnik u Hrvatskoj?

Lijepo, ali i izazovno. Iduće godine proslavit ćemo deset godina od prve predstave „Gola u kavezu“. Da mi je netko prije deset godina rekao da će Moruzgva biti jedno od najcjenjenijih kazališta u Hrvatskoj, rekla bih mu da se najeo ludih gljiva, ali to se dogodilo. Drugi razlog uspjeha je taj što u Moruzgvi njegujemo hrvatske autore, aktualne teme a od svih naših deset predstava sedam su bile praizvedbe. Nova predstava koju radimo, „Brodolomke“ Ane Maras, u režiji Kreše Dolenčića, također je praizvedba.

Komentiraj