EPA/NWCG

U SAD-u 30.000 vatrogasaca gasi požare u deset država

Gotovo 30.000 vatrogasaca mobilizirano je u Sjedinjenim Državama u gašenju požara koji bjesne u deset saveznih država, uglavnom na zapadu zemlje i u kojima je od početka godine izgorjela površina veća od pola Hrvatske.

Ukupno 28.884 vatrogasca sudjeluju u gašenju ovih šumskih požara, najvećih u zadnjih 20 godina, zbog kojih je svoj dom morao napustiti velik broj ljudi, objavio je nacionalni centar za požare (NIFC).

Od početka 2015. izgorjelo je oko 29.000 četvornih kilometara zemljišta.

Velik dio opožarenog područja je na Aljasci koju su ljetos poharali požari.

 

  • “Zadnjih godina na sjeverozapadu je bilo neuobičajeno malo oborina”, podsjeća Tina Boehle, glasnogovornica NIFC-a. Požari ne jenjaju u deset saveznih država, pa tako i u Kaliforniji gdje već četiri godine vlada velika suša.

 

“Vatrogasci iz cijele zemlje mobilizirani su u gašenju požara na zapadu”, rekla je navodeći podatak o 41.194 požara.

Velik požar u Idahu, u kojemu je izgorjelo 1150 četvornih kilometara, bio je u srijedu pod kontrolom 90 posto. Na amaterskoj videosnimci vidi se vatreni tornado, rijetka prirodna pojava u obliku vatrenog vrtloga koji svom brzinom ‘usisava’ vatru i dim.

Požari trenutačno haraju u deset američkih saveznih država, Oregonu, Washingtonu, Idahu, Montani, Nevadi, Kaliforniji, Sjevernoj Karolini, Louisiani, Teksasu i Arizoni.

Komentiraj