Patrik Macek/PIXSELL

SABOR O TAJANIJU “Svaki europski ćato može tako govoriti o RH”

Hrvatski sabor radni je tjedan danas započeo raspravom o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine. Uoči rasprave zastupnici su komentirali skandaloznu izjavu šefa Europskog parlamenta Antonia Tajanija o ‘talijanskoj Istri i Dalmaciji’.

Na početku sjednice predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš Tajanijevu izjavu nazvala je ‘skandaloznom, nedopustivom i sramotnom’. Poručila je da bi Hrvatska trebala tražiti da se Tajani makne s mjesta šefa Parlamenta. “On to nije učinio slučajno, niti mu je pobjeglo, niti se zabunio, niti ga je netko krivo shvatio”, kazala je šefica GLAS-a.

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da Tajanijeva izjava pojazuje na što je srozan europski ugled Hrvatske. “Svaki europski ćato može tako govoriti, hoće li i dalje Plenković sjediti s Tajanijem i govoriti da je sve u redu? Sramota!”, poručio je Petrov.

SDP-ovac Arsen Bauk kaže da se zbog Tajanija “probudilo bratstvo i jedinstvo Hrvata i Slovenaca”. “A šta vi hoćete, što sam ja napravio, a da vi već niste? Jeste li promijenili imena ulica, srušili spomenike? Jeste. Zavapio bi Tajani”, rekao je Bauk i dodao: “Tajaniju treba jasno reći grazie i no pasaran.”

Govoreći u ime Kluba nacionalnih manjina Furio Radin poručio je da je za talijansku manjinu gora atmosfera koja se sad koristi za kampanju protiv Tajanija nego sama njegova izjava. Kaže da je “Tajani izolirani slučaj i incident” te da “politika želi zasjeniti dobre odnose Hrvatske i Italije”.

Komentiraj