U Saboru o pucnjavi: “Nazovimo stvari pravim imenom, to je bio čin domaćeg terorizma”

Hrvatski sabor u srijedu je nastavio s redovnom sjednicom. Na njenom početku zastupnici su u slobodnim govorima osudili napad na policajca pred zgradom Vlade.

Predsjednik Sabor Gordan Jandroković na početku sjednice je izrazio nadu da će se ranjeni policajac što prije oporaviti i apelirao na zastupnike da osude govor mržnje na društvenim mrežama.

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin u svom je govoru također osudio napad na policajca, kao i poruke podrše mladiću koji se odlučio na zločin koji je šokirao Hrvatsku. Pritom je kazao i kako neki političari, poput gradonačelnika Vukovara Ivana Penave svojim izjavama opravdavaju nasilje te je to oštro osudio.

“Barikade i pojačana policijska prisutnost na Markovu trgu sigurno neće spriječiti nove zločine koji se mogu dogoditi bilo gdje. Nismo čuli konkretne poruke vladajućih. Trebaju se pokrenuti postupci da se zaista osudi govor mržnje”, rekao je Grbin. Jandroković je Grbinu čestitao na izboru za predsjednika stranke.

Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta rekao je da u izjavi vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o napadu na policajca nije bilo govora mržnje.

Željko Sačić kazao je kako nije normalno da ministar Božinović dobiva bianco podršku premijera. Predsjednik Mosta Božo Petrov kazao je da se na Markovu trgu dogodio tragičan događaj. “Ako želimo Hrvatskoj dobro, moramo biti brutalno iskreni i postaviti pitanje čemu zgražanje i čuđenje. Zadnjih 30 godina ne sankcioniraju se zločini, a prevare i korupcija se ne sankcioniraju. I govoru mržnje postoji povod”, rekao je Petrov.

Bojan Glavašević iz Zeleno-lijevog bloka, pak, rekao je kako je napad ostavio cijelu Hrvatsku u šoku. “To je bio čin domaćeg terorizma, moramo stvari nazvati pravim imenom. To slijedi iz izjave Miline koji je rekao kako je napadač želio ući u vladu te da motivi nisu bili privatne prirode”, istaknuo je Glavašević, prenosi Dnevnik.hr.

Komentiraj