UŽIVO Sabor usvojio Istanbulsku konvenciju, Dalić nije opozvana

HINA/ Daniel KASAP

Hrvatski premijer Andrej Plenković i danas će boraviti u Saboru, gdje će uoči glasanja zastupnika o raspravljenim točkama, podnijeti izvješća o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu 22. i 23. ožujka 2018. Na sastancima Europskoga vijeća šefovi država raspravljali su o gospodarskim pitanjima, te o pregovorima o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije.

Nakon izvješća premijera, zastupnici će glasati o ratifikciji Istanbulske konvencije, te opozivu ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

I dok se očekuje jedinstven stav HDZ-a oko opoziva Martine Dalić, glasanje oko Istanbulske konvencije neće prošći jednako. Naime, iako se očekuje da će ratifikacija Istanbulske konvecije ipak biti izglasana, neke procjene govore da bi protiv njene ratifikacije moglo glasati između 10 i 15 zastupnika iz HDZ-a.

U četvrtak se u Saboru rspravljalo o opozivu Martine Dalić, koju je pokrenula oporba zbog ‘savjetničke afere’ oko bivšeg posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

UŽIVO:

12:13 Martina Dalić ostaje ministrica gosodarstva. O prijedlogu opoziva oporbe 71 zastupnik bio je za, a 76 protiv.

12:10 Istanbulska konvencija ratificirana je u Saboru – 110 glasova bilo je za, 2 suzdržana, te 30 protiv

12:05 Počelo je glasanje u Saboru

10:40 Glasanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije i Martini Dalić očekuje se u podne

10:20 Dojučerašnji član vladajuće većine Hrvoje Zekanović premijera je pitao o njegovim poslovnim ambicijama u Europskoj uniji. Plenković je demantirao medijske napise da “lovi” posao u Bruxellesu te još jednom ponovio da je njegov posao biti predsjednik Vlade RH.

10:00 SDP-ov Bojan Glavašević premijera je pitao o sankcijama Rusiji. “Jeste li komunicirali s predsjednicom države jer ona poziva Putina u Hrvatsku?”, pitao je, a Plenković mu je odgovoirio da su vrlo temeljito razgovarali i sagledali sve aspekte te donijeli zajedničke odluke.

09:30 Počela je sjednica Sabora, a premijer Plenković podnosi izvješće o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu.

09:25 Nakon završetka sastanka, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković kratko je novinarima rekao: “Sve je dobro, comme il faut!”, prenosi N1.

08:45 Uoči početka sjednice Sabora, održava se sastanak Kluzba zastupnika HDZ-a.

Komentiraj