U Sabor ušlo 19 od 48 kandidiranih gradonačelnika

Patrik Macek/PIXSELL

Za pozicije na stranačkim listama na ovim se izborima uspjelo izboriti 48 gradonačelnika, 12 više nego na izborima u studenome, a u Sabor ih je ušlo 19, pet više nego na prošlim izborima

Nakon kandidacijskih lista za ove parlamentarne izbore na kojima su stranke ukupno kandidirale 48 gradonačelnika i gradonačelnica, portal gradonačelnik.hr analizirao je izborne rezultate i istražio kako su prošli najistaknutiji stranački ljudi s terena. Na ovim izborima za ulazak u Sabor izborilo se, što dobrim plasmanom na listama, a što preferencijalnim glasovima, 19 gradonačelnika – četiri više nego na prošlim izborima, kada ih je kandidirano ukupno 36.

Kada su preferencijalni glasovi u pitanju, definitivno najveći uspjeh ostvario je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić kojega su birači nagradili sa čak 12.535 glasova, i tako mu osigurali da sa posljednjeg, 14. mjesta na listi, uđe u Sabor.

‘U 3. izbornoj jedinici, gdje generalno imamo najveći broj načelnika i gradonačelnika, HNS je i na ovim izborima pokazao da smo politički lider na sjeveru Hrvatske. Druga stvar, meni je ovo treći gradonačelnički mandat, građani su to honorirali upravo na ovaj način, preferencijalno, jer podržavaju takav rad, podržavaju takav pristup, kao i ono za što sam se kao saborski zastupnik zalagao u prošlom mandatu’, kaže Batinić koji je proteklih pet godina paralelno uspješno obavljao i saborsku i gradonačelničku dužnost. U mandatu Milanovićeve Vlade bio je potpredsjednik Sabora, a u proteklih osam mjeseci šef kluba zastupnika i najaktivniji zastupnik iz 3. izborne jedinice. A čitavo to vrijeme, Grad Ivanec nije patio zbog njegovog zastupničkog angažmana. ‘Sve se može stići ako se čitav daš u posao koji radiš i ako oko sebe imaš dobar tim ljudi. Jer, bez dobrog tima nema ni rezultata’, zaključuje Batinić, zahvaljujući svim biračima koji su ga podržali i koje, kao ni do sada, neće razočarati.

Više od Batinića, kada su gradonačelnici u pitanju, osvojio je jedino prvi čovjek Pule Boris Miletić 13.187, na trećem mjestu je čelni čovjek HSS-a i Samobora Krešimir Beljak s 11.992 glasa, a potom slijede Milan Bandić sa 9.642 glasa, Damir Jelić (Karlovac) 9.612, Branka Juričev-Martinčev (Vodice) sa 8.552 glasova.

Što se stranačke zastupljenosti tiče, i ovaj put na izborima su najbolje prošli HDZ-ovi gradonačelnici, kojih je u Sabor ušlo osam (dvoje više nego u studenome 2015.), IDS je zadržao svoju trojku sa prošlih izbora (Boris Miletić, Tulio Demetlika i Giovanni Sponza), SDP i HNS će u ovom sazivu imati dvojicu, a HSS, BM 365, Reformisti i MOST po jednoga.

Zanimljivo je da oba SDP-a gradonačelnika u Sabor ulaze iz iste, 3. izborne jedinice – Stjepan Kovač iz Čakovca i Marko Vešligaj iz Pregrade. Uz već spomenutog rekordera po preferencijalnim glasovima Milorada Batinića, s liste Narodne koalicije u Sabor ponovo ulazi i HNS-ova Nada Turina-Đurić (Kraljevica), kao i HSS-ov Krešimir Beljak (Samobor).

Za razliku od SDP-a i IDS-a, koji tako imaju svoje gradonačelničke ‘utvrde’, HDZ-ovi u Sabor ulaze iz nekoliko izbornih jedinica.

U 2. izbornoj jedinici u Sabor tako, ovaj put s HDZ-ove liste, ulazi gradonačelnik Križevaca i bivši šef HSS-a Branko Hrg. U 5. izbornoj jedinici, za razliku od prošlih izbora kada nisu ostvarili niti jedan ulazak, sada su prošla dvojica HDZ-ovih gradonačelnika – vukovarski Ivan Penava i vinkovački Mladen Karlić.

Prvi čovjek Velike Gorice Dražen Barišić ovaj put je u Sabor ušao s puno lagodnije, druge pozicije na listi u 6. izbornoj jedinici, dok je prošli put uspio ući sa čak 8. mjesta. No, s obzirom na broj preferencijalnih glasova po kojima je šesti najuspješniji gradonačelnik u Hrvatskoj, u Sabor bi vjerojatno ponovo ušao i sa lošije pozicije na listi.

Iz 7. jedinice u Sabor je ponovo ušao prvi čovjek Karlovca Damir Jelić, četvrti po broju preferencijalnih glasova, a uz njega i Tomislav Klarić iz Bakra.

Kada je u pitanju 9. izborna jedinica, koja je pri sastavljanju lista od strane novog vodstva stranke doživjela najdramatičnije promjene u odnosu na prošle izbore, u Sabor ulazi dvoje HDZ-ovih gradonačelnika – nositeljica liste Branka Juričev Martinčev (Vodice), koja je svoju popularnost kod birača potvrdila i na ovim izborima, osvojivši 8552 preferencijalna glasa te Nediljko Dujić (Skradin).

Iako je u 2. izbornoj jedinici osvojio mandat, Milan Bandić zbog nespojivosti dužnosti ne može u Sabor pa će umjesto njega ući prvi čovjek Đurđevca, Željko Lacković. Drugi s Bandićeve liste iz 6. izborne jedinice također ulazi u Sabor, ali je riječ o gradonačelniku Petrinje Darinku Dumboviću koji je član Reformista.

Od trojice kandidiranih, u Sabor je ovaj put ušao samo jedan MOST-ovac, gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić.

Komentiraj