U ruskim zračnim udarima u Siriji poginulo više od 18.000 ljudi

EPA/COLTON ELLIOTT

U ruskim zračnim udarima u Siriji poginulo je više od 18.000 ljudi, među kojima gotovo 8.000 civila, od početka ruske vojne intervencije na strani sirijskog režima prije tri godine, objavio je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Po riječima ravnatelja te nevladine organizacije Ramija Abdela Rahmana, “18.096 ljudi je poginulo u ruskim zračnim udarima u Siriji od rujna 2015. do rujna 2018., među kojima 7.988 civila, ili 44 posto ukupnog broja”.

Među žrtvama su i 5.233 borca džihadističke skupine Islamske države (IS) i 4.875 boraca pobunjeničkih, islamističkih i džihadističkih skupina, navodi Opservatorij koji ima veliku mrežu izvora u toj zemlji zahvaćenoj ratom.

Moskva je u nedjelju objavila brojke koje se uvelike razlikuju od navedenih.

Vojni odbor Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta objavio je podatak o 85.000 “terorista” ubijenih u Siriji u zračnim udarima ruske vojske od 2015.

“Svi zračni napadi ciljali su i ciljaju samo terorističke mete. U tri godine uništeni su desetci tisuća terorističkih meta”, što znači skladišta streljiva, utvrđene zone i zapovjedne točke, rekao je predsjednik vojnog odbora Viktor Bondarjov, a prenosi agencija Interfaks.

“Stotinjak tisuća terorista je ubijeno, među njima gotovo 85.000 u udarima našeg zrakoplovstva”, dodao je.

Rusija, glavni saveznik Damaska, djeluje u Siriji od 30. rujna 2015. i od početka niječe da je gađala civile.

Ulazak Moskve u sirijski sukob drastično je utjecao na stanje na terenu.

“Režim je kontrolirao tek 26 posto sirijskog teritorija” prije ruske intervencije, a IS je kontrolirao više od 52 posto, navodi SOHR.

Sada režimske snage drže dvije trećine zemlje a IS je gotovo izbrisan sa zemljopisne karte nakon dviju ofenziva. Jednu ofenzivu je vodio režim sa svojim ruskim saveznikom, a drugu Washington uz pomoć arapsko-kurdskih snaga.

Od početka rata u Siriji poginulo je više od 360.000 ljudi.

Komentiraj