Međunarodna koalicija je u subotu optužila rusko zrakoplovstvo da je u zračnom napadu u Siriji ranila borce Sirijskih demokratskih snaga (SDF), što je Moskva ranije zanijekala.

“Ruske snage su napale cilj istočno od Eufrata blizu Dayr Az Zawra i ranile koalicijske partnerske snage”, navela je koalicija u priopćenju. Rusko streljivo je pogodilo mjesto za koje su Rusi znali da se tamo nalaze Sirijske demokratske snage i savjetnici koalicije. Nekoliko boraca SDF-a je ranjeno u napadu.

Koalicija precizira da niti jedan vojni savjetnik nije ranjen u tom napadu.

“Dužnosnici koalicije su dostupni a veza s Rusijom je otvorena od 0 do 24”, rekao je zapovjednik koalicije američki general Paul Funk. “Poduzimamo sve što je u našoj moći da se izbjegne nepotrebna eskalacija između snaga koje se bore protiv našeg zajedničkog neprijatelja, organizacije Islamska država (IS)”, dodaje  se u priopćenju.

Ranije su SDF objavile da su ih bombardirali ruski zrakoplovi u pokrajini Dayr Az Zawr , posljednjoj u rukama skupine IS u Siriji, gdje traju odvojene ofenzive sirijskog režima i SDF-a.

Rusija je to zatim zanijekala. “To nije moguće. Zašto bismo ih bombardirali ?”, rekao je glasnogovornik Igor Konašenkov u ruskoj vojnoj bazi Hmeimim, na zapadu Sirije.

Komentiraj