U Rusiji gotovo 100 tisuća zaraženih, Putin kaže da je situacija ‘vrlo teška’

Broj zaraženih u Rusiji u srijedu se približava pragu od 100 tisuća, nakon što je preko noći zabilježeno 5.841 novih slučajeva te rekordan broj preminulih.

Rusija, površinom najveća svjetska država, u karanteni je otkad je predsjednik Vladimir Putin krajem ožujka najavio zatvaranje većine javnih prostora.

Ovaj tjedan je po broju potvrđenih slučajeva prestigla Iran i Kinu. Nove brojke sada pokazuju da je Rusija osma na svijetu po broju zaraženih, no bilježi puno manji broj preminulih nego najteže pogođene države.

Ukupno je zaraženo 99.399 ljudi, objavio je u srijedu ruski stožer za odgovor na koronavirus. U posljednja 24 sata preminulo je 108 ljudi, što je rekordna dnevna brojka. Sveukupno je preminulo 972 ljudi. U travnju se bilježi oštri rast broja zaraženih.

Rusija je u petom tjednu karantene, pa središnja banka predviđa da će to koštati rusko gospodarstvo, u kombinaciji s padom cijena nafte, između 4 i 6 posto BDP-a.

Putin se u utorak obratio naciji na televiziji, poručio da mjere moraju biti produžene za još dva tjedna te da se tek očekuje vrhunac pandemije u državi.

„Situacija je i dalje veoma teška“, kazao je ruski čelnik.

„Suočeni smo s novom i možda i najtežom razinom u borbi protiv epidemije“.

Komentiraj