U riječkom MMSU-u video retrospektiva Sanje Iveković ‘Make Up – Make Down’

U petak u 19 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci održat će se video retrospektiva Sanje Iveković ‘Make Up – Make Down’.

Riječ je o prvoj video retrospektivi Sanje Iveković u Hrvatskoj koja će javnosti omogućiti sustavan pregled njezinog opusa. Prati ju i filmski program, u Art-kinu Croatia, s prvom projekcijom u subotu, 27. studenog.

Okosnicu retrospektive čini 12 video radova iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji se nadopunjuju radovima iz drugih domaćih i inozemnih kolekcija kao i iz osobnog arhiva umjetnice.

Izložba ‘Make Up – Make Down’ posuđuje naslov ranog video rada Sanje Iveković, naznačujući metodu kojom se u prostoru izložbe okupljaju i grupiraju radovi. Zajedničko im je zanimanje za intermedijski dijalog, govor u prvom licu, demontažu složenog odnosa privatnog i javnog.

“Smještena u trokutu između politike reprezentacije, feminističke intervencije i medija, umjetnica svoju političnost iskazuje medijskim prikazivanjem vlastitog (ženskog) lica, prihvaćajući novi medij videa kao saveznika u kritici postojećih kodova i afirmaciji novog jezika pokretnih slika. U tom je smislu videoumjetnost Sanje Iveković s jedne strane neodvojiva od performansa, a s druge od razvoja međunarodnih mreža/veza umjetnika, cirkulacije umjetničkih radova te ideja i umjetnika u pionirskoj fazi razvoja, donoseći pitanja koja se otada do danas neprestano aktualiziraju”, navodi se u najavi.

Kustosice su Branka Benčić i Sabina Salamon, a kustosica filmskog programa Tanja Vrvilo. Radove su posudili Kontakt. The Art Collection of Erste Group i Erste Foundation, Beč; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb.

 

Komentiraj