U riječkom HNK premijerno prikazan Mozartov Figarov pir

HINA/ Miljenko KLEPAC

Komična opera Wolfganga Amadeusa Mozarta “Figarov pir” nastala u koprodukciji Opere HNK Ivana pl. Zajca, Fondacije Punto Arte iz Amsterdama i tršćanskog Piccolo Festival del Friuli Venezia Giulia premijerno je u subotu prikazana u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Izvedbom Mozartove komične opere u četiri čina ravnao je dirigent Stefano Rabaglia, redateljica je Eva Buchmann, a dramaturg Ben Hurkmans.

U predstavi nastupaju Oliviero Giorgiutti, Ingrid Haller, Anamarija Knego, Dario Bercich, Iva Krušić, Olga Kaminska, Slavko Sekulić, Sergej Kiselev, Morana Pleše i Luka Ortar.

Kostimografkinja predstave je Manuela Paladin Šabanović, koreografkinja Oksana Brandiboura Kožul, a oblikovateljica svjetla Dubravka Kurobasa.

“Figarov pir” je jedna od najizvođenijih Mozartovih opera uopće, a, kako se ističe u najavi predstave, redateljica Eva Buchmann posvetila se istančanoj karakterizaciji brojnih likova, od kojih svaki, uz komičnu, ima i svoju tamniju, skrivenu stranu, koja se radnjom razvija sve do otkrivanja sve banalnosti i jednostavnosti ljudskih poriva i želja.

“Figarov pir” je druga koprodukcija riječkog kazališta ove sezone.

Redateljica Eva Buchmann postavila je ovu predstavu u Italiji u srpnju prošle godine, a u Rijeci je priređena verzija s novom podjelom i dorađenom režijom.

Reprize su na programu 3. i 5. travnja.

Komentiraj