U Rijeci uhićen 34-godišnjak temeljem europskog uhidbenog naloga

U Rijeci je u petak uhićen 34-godišnjak, osumnjičen za počinjenje kaznenog djela profesionalne teške prijevare iz austrijskog Kaznenog zakona. Uhićen je temeljem Europskog uhidbenog naloga, a do uhićenja je došlo suradnjom policijskih službenika Policijske postaje Opatija i austrijske policije iz Beča uz koordinaciju Službe za međunarodnu policijsku suradnju, Uprave kriminalističke policije.

Riječ je o hrvatskom državljaninum za kojim je Državno odvjetništvo u Beču, 30. listopada 2019., raspisalo europski uhidbeni nalog zbog počinjenja kaznenog djela profesionalne teške prijevare iz austrijskog Kaznenog zakona.

Kako je danas objavila policija, 34-godišnjak je u protekle dvije godine u Republici Austriji prijavio lažno imovinsko stanje, pa mu je iz austrijskog Državnog proračuna isplaćeno oko 40 000 eura namijenjenih za svakodnevni život, iako ima registriranu tvrtku u drugoj državi veće materijalne vrijednosti. Također se sumnjiči da je počinio više prijevara na štetu nekoliko tvrtki u Austriji kojim kaznenim djelima je počinio ukupnu materijalnu štetu od najmanje 210.000 eura.

Tijekom kriminalističkog istraživanja uz europski uhidbeni nalog istovremeno je izvršen i europski istražni nalog Državnog odvjetništva u Beču. Tom je prilikom pretragom doma i prostorija, koje 34-godišnjak koristi na opatijskom području, pronađena razna dokumentacija koja se dovodi u vezu s počinjenjem navedenih kaznenih djela.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja, 34-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku.

Komentiraj