U Rijeci održan prosvjed protiv postavljanja “Spomenika crvenoj Rijeci”

 

Ratni veterani Domovinskog rata, majke i supruge i članovi obitelji poginulih branitelja te pripadnici Armade okupili su se u nedjelju u poslijepodnevim satima na prosvjedu protiv postavljanja “Spomenika crvenoj Rijeci”.

“Organizirali smo spontano okupljanje protiv ovog rugla u gradu Rijeci, zvijezde petokrake simbola najvećeg zla u Republici Hrvatskoj od ’45. naovamo. Ta zvijezda je jako puno zla napravila. Dovoljno se sjetiti Domovinskog rata i Vukovara, Škabrnje, ubijenih ljudi, zapaljenih crkvi, sela i gradova”, rekao je za Novi list predsjednik UHBDDR PGŽ-a Nikica Maravić.

“Tu zvijezdu sad se opet gura i preferira. Nedavno je podignuta kaznena prijava protiv Emine Višnjić. Dakle prisutno je niz nepravilnosti u radu EPK2020. Ako je Rijeka prijestolnica kulture mislim da se nebi trebali slaviti simboli zločina poglavito s obzirom da je prošle godine zakonom zabranjena upotreba simbola povezanih s totalitarnim režimima”, dodao je.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” postavljena je u nedjelju ujutro na krovu Riječkog nebodera na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, priopćeno je iz Rijeke 2020.

Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje, kako je priopćeno, podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Iz Rijeke 2020 naveli su da je umjetnička intervencija postavljena na dan kada je 1943. Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim je Izvršnim odborom predsjedao književnik Vladimir Nazor, donijelo Odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

Komentiraj