U ratu za novog dekana prijetili šefu Studentskog zbora: ‘Rekli su mi da neću završiti faks ako to ne napravim’

Nacional je dobio na uvid šokantnu prepisku kojom su studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu upozorili da se njihovom predstavniku prijetilo da neće završiti fakultet ako ne promijeni listu studenata koji imaju pravo glasa u izboru novog dekana, sve zbog sukoba mentora kandidata, a u sve se upetljao i Davor Filipović

Izbori za novog dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji su upravo započeli, a trebali bi biti dovršeni do 2. ožujka, odvijaju se u nikad dramatičnijim okolnostima jer su se studenti tog fakulteta požalili da pojedini profesori na njih vrše pritisak te su se pojavile ozbiljne sumnje da je riječ o pritisku politički eksponiranih pojedinaca bliskih vrhu vladajućeg HDZ-a. U tom kontekstu spominje se čak i ime Davora Filipovića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba na prošlogodišnjim izborima, inače izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu, ali i imena dvojice studenata koji su u bliskom rodu s dvojicom istaknutih i moćnih HDZ-ovaca, Tomislavom Čuljkom i Dragom Prgometom.

Rat za izbor novog dekana vodi se između dviju suprotstavljenih struja, a obje te struje, naime, računaju na presudne glasove studentskih predstavnika. Glavnu ulogu u tom ratu, prema tvrdnjama Nacionalovih izvora iz profesorskih i studentskih krugova, nemaju sami kandidati, već njihovi mentori i pojedini njima bliski profesori.

Aktualni prorektor Sveučilišta u Zagrebu Tonći Lazibat, ujedno kandidat za novog rektora zagrebačkog Sveučilišta, u izborima za dekana Ekonomskog fakulteta podržava svog asistenta Tomislava Bakovića. FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Tvrdi se da je glavni sukob izbio između Tonćija Lazibata – aktualnog prorektora i ujedno kandidata za novog rektora zagrebačkog Sveučilišta, koji u izborima za dekana podržava svog (donedavnog) asistenta Tomislava Bakovića – i aktualnog dekana Jurice Pavičića koji u izborima “gura” Sanju Sever Mališ. Sanja Sever Mališ izvanredna je profesorica na Katedri za računarstvo, a Baković je također izvanredni profesor i pročelnik Katedre za trgovinu. Njemu je mentor na doktorskom studiju bio upravo Tonći Lazibat. Osim Bakovića i Sanje Sever Mališ, kandidati su Marko Kolaković, redoviti profesor i član Katedre Ekonomika poduzeća, i Oliver Kesar, također redoviti profesor i član Katedre Turizam.

Oni će svoje programe predstaviti ovoga tjedna, a o tome tko će od njih četvero biti novi dekan, trebalo bi se odlučiti za mjesec dana. Fakultetsko vijeće koje bira novog dekana ima 225 članova, a od toga 15 posto članova, odnosno njih 34, moraju biti studentski predstavnici. Ti su predstavnici birani čak dvaput, a prema tvrdnjama Nacionalovih izvora i studentske korespondencije koja nam je upućena, oba puta u potpuno netransparentnim uvjetima.

Aktualni dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Jurica Pavičić u izborima za novog dekana odnosno dekanicu, prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, podržava kandidatkinju Sanju Sever Mališ, a u tome mu pomaže i kolega Davor Filipović. FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Nacional je dobio na uvid šokantnu i dramatičnu prepisku kojom su studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu upozorili da su na njihova predstavnika vršeni pritisci te da su mu upućene prijetnje da neće nikad završiti fakultet ako ne provede ponovni izbor predstavnika studenata koji će sudjelovati u izboru dekana. Riječ je o predsjedniku Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marinu Ćuku, inače studentu pete godine koji je, navodno pod prijetnjama, proveo netransparentan izbor 34 studenata koji će sudjelovati u izboru novog dekana. Ćuk se svojim kolegama studentima požalio da je na to bio prisiljen.

“Rekli su mi da neću završiti faks ako to ne napravim”, rekao im je Ćuk.

O tim prijetnjama potom je studentica M. V. (podaci poznati redakciji Nacionala) uputila e-mail drugim studentima i tražila od njih da se izjasne žele li podržati zahtjev za raspisivanjem novih izbora studentskih predstavnika koji će birati dekana, a nakon što je većina podržala zahtjev, Studentski zbor uputio je prošloga tjedna, 27. siječnja, “Molbu za ispitivanje procedure izbora predstavnika studenata u Fakultetsko vijeće u širem sastavu”. Tu molbu je imenom i prezimenom potpisalo 19 studenata koji predstavljaju većinu članova u aktualnom sazivu Studentskog zbora.

 

Glavni sukob izbio je između Tonćija Lazibata, aktualnog prorektora i kandidata za novog rektora zagrebačkog Sveučilišta, i aktualnog dekana Jurice Pavičića jer obojica imaju svoje kandidate za dekana

 

Oni su u tom dopisu naveli:

“Ovim putem izražavamo zabrinutost i prijavljujemo potencijalno kršenje zakonskih procedura prilikom izbora predstavnika studenata u Fakultetsko vijeće u širem sazivu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koje se formira radi izbora za dekana. Na sjednici Studentskog zbora EFZG-a održanoj 25. 1. 2022. godine u 20 sati, predsjednik Studentskog zbora Marin Ćuk je informirao članove skupštine Zbora da je samostalno donio odluku o imenovanju studenata u Fakultetsko vijeće u širem sazivu. Prisutni članovi skupštine su ga pritom upozorili da se ta odluka može donijeti jedino natpolovičnom većinom prisutnih članova skupštine Zbora sukladno Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (Narodne novine br. 71/07) te Statutu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Statutu studentskog zbora Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik je zatim izjavio da neće staviti odluku na glasovanje te da će je urudžbirati samostalno, bez pristanka natpolovične većine članova skupštine. Pritom je odbio prijedlog skupštine da se glasovanje o imenovanju predstavnika studenata stavi na dnevni red, a svoju odluku je objasnio riječima da je to njegova odluka temeljem konzultacije s pravnicima te da neće prijedlog skupštine staviti na dnevni red jer ga nikakav zakon ili statut na to ne obvezuju, već isključivo njegova dobra volja.”

Međutim, takvo “službeno objašnjenje” Marina Ćuka ne slaže se s onim što je on svojim kolegama studentima neslužbeno rekao, da je takvu odluku donio pod prijetnjom da nikad neće završiti fakultet.

Dopis kojim većina članova Studentskog zbora traži da se ispita legalnost izbora predstavnika studenata u Fakultetsko vijeće.

Evo što je studentica M.V. o tome napisala u e-mailu koji je uputila kolegama:

“Poštovani kolege, poštovane kolegice,

ovu priliku najprije bih iskoristila da izrazim svoje veliko razočaranje i nezadovoljstvo nedavnim zbivanjima unutar Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Svoju ožalošćenost cijelom situacijom nisam imala prilike, a ni snage, izraziti nakon svega odslušanog tijekom zadnje, nazovimo je, burne sjednice Studentskog zbora.

Zadnja odluka donesena od strane predsjednika Zbora, po mojem mišljenju, je nepravedna te ju je svakako potrebno objasniti i razjasniti.

No stavljam veliki naglasak na izjave predsjednika o prijetnjama koje je dobivao osobno, kao što su (citiram): “Rekli su mi da neću završiti faks ako to ne napravim.” Zaista je alarmantno ako su takve stvari istinite i na njih je potrebno reagirati. Stoga smatram da je potrebno što prije te tvrdnje istražiti.

Nadalje, ako se nedavni događaji i odluke uskoro ne razjasne, izjavljujem da izlazim iz Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Smatram da je smisao Zbora prvenstveno za studentska prava i bolju kvalitetu studiranja te da se čuje mišljenje studenata. Za to su potrebni demokracija, različita mišljenja i stavovi, kako bismo zajedno donijeli odluke koje su najbolje za sve.

Neka na moje mjesto slobodno dođe netko tko je “podoban”, a onda se svi možemo zajedno vratiti u kameno doba i sve one koji nam ne odgovaraju i koji su nama ‘sumnjivi’ gađati kamenjem kako bi nam se makli s puta do željenog cilja.

Hvala Vam i lijepi pozdrav,

M.V. (podaci poznati redakciji)”

Kandidati za dekana su Sanja Sever Mališ, izvanredna profesorica na Katedri za računarstvo, Tomislav Baković, izvanredni profesor i pročelnik Katedre za trgovinu, Marko Kolaković, redoviti profesor i član Katedre Ekonomika poduzeća, i Oliver Kesar, također redoviti profesor i član Katedre Turizam. FOTO: Ekonomski fakultet

Nacionalovi sugovornici s Ekonomskog fakulteta tvrde kako je indikativno da je jedan od profesora Marina Ćuka na petoj godini i Davor Filipović, ali nisu otvoreno rekli je li upravo Filipović i zaprijetio Ćuku.

Nacional je od Dekanata Ekonomskog fakulteta tražio očitovanje o zahtjevu studenata za raspisivanjem novih izbora studentskih predstavnika, kao i o navodnim pritiscima i prijetnjama na studente, ali do zaključenja broja njihov odgovor nije stigao.

Nacional je pokušao kontaktirati i Marina Ćuka i Davora Filipovića, ali oni nisu odgovarali ni na pozive ni na poruke. Ćuk je tek na prvu poruku odgovorio da će se javiti za sat vremena, ali potom ponovno nije odgovorio na više uzastopnih poziva i poruka. Nacionalovi izvori s Fakulteta tvrde da je on u velikom strahu i “pred slomom”.

 

‘Neka na moje mjesto slobodno dođe netko tko je ‘podoban’, a onda se svi možemo zajedno vratiti u kameno doba i sve one koji nam ne odgovaraju i koji su nama ‘sumnjivi’ gađati kamenjem’, piše studentica

 

Kad je riječ o Filipoviću, za njega tvrde da se aktivno uključio u izbore za novog dekana i da naveliko “lobira” te da u tim izborima ima važnu ulogu jer može utjecati na veliki broj profesora, asistenata, a i studenata koji imaju pravo glasa.

Inače, Davora Filipovića i u studentskim krugovima nazivaju nadimkom “Bane” koji mu je prišiven u neuspješnoj kampanji za gradonačelnika Zagreba, nakon čega je, po shvaćanjima više HDZ-ovaca, “nagrađen” mjestom člana Uprave najjače hrvatske kompanije Ine.

E-mail prepiska u kojoj studentica M.V. (podaci poznati redakciji) iznosi svoja saznanja o tome kako se predsjednik Studentskog zbora Tomislav Ćuk žalio da su mu prijetili da neće završiti fakultet. FOTO: Nacional

Nacionalovi studentski izvori tvrde:

“Bane je viđen više puta u dekanatu, umislio je da je bitan faktor, a najbitnije bi bilo utvrditi stoji li on iza tih prijetnji svom studentu Tomislavu Ćuku jer je riječ o uistinu ozbiljnim optužbama. Tomislav Ćuk po fakultetu hoda sa zaštitarima. Inače, i Ćuk dolazi iz HDZ-ove mladeži, a sada mu se prijeti s pozicije HDZ-a.”

Prema tvrdnjama studenata, prvi izbori studentskih predstavnika provedeni su “pod patronatom” prorektora Tonćija Lazibata.

Davor Filipović, bivši kandidat HDZ-a na izborima za gradonačelnika Grada Zagreba, aktivno lobistički sudjeluje u izborima za novog dekana, a šef Studentskog zbora kojem se prijetilo njegov je student. FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

“Ti su se izbori odvijali praktički kriomice. Bilo je oko 50 kandidata između koji je izabrano njih 34, dakle, nismo imali čak ni situaciju dvoje kandidata na jedno mjesto, gotovo da nije bilo protukandidata. Ti izbori nisu bili ni javni ni transparentni, doslovce se dan ranije saznalo da su sutra izbori. Proveo ih je prorektorov student Mihovil Mijoković, predstavnik Studentskog vijeća koji je nedavno smijenjen zbog ogromnog skandala. Međutim, nakon toga novi predsjednik Studentskog zbora Marin Ćuk na svoju ruku mijenja popis studenata i predaje drugi, potpuno novi popis, po nalogu dekana. Moderator i kontrolor tog procesa bio je Bane, čuveni profesor Davor Filipović. On se upleo u te izbore, ali su se studenti pobunili, posebno kad se pročulo da je Ćuk to proveo pod prijetnjom da inače neće završiti fakultet pa je Studentski zbor poslao dopis na adrese Ministarstva, Sveučilišta, ali i nekih medija”, tvrdi taj Nacionalov izvor koji je u strahu od odmazde. Nacionalovi izvori smatraju posebno indikativnim to što su na novom popisu studentskih predstavnika i studenti N.B.Č. i P.P. (podaci poznati redakciji).

 

‘Ćuk na svoju ruku mijenja popis studenata i predaje drugi, potpuno novi popis, po nalogu dekana. Moderator i kontrolor tog procesa bio je Bane, čuveni Davor Filipović. On se upleo, ali su se studenti pobunili’

 

“Prvi je unuk Tomislava Čuljka, a drugi sin ili nećak Drage Prgometa”, tvrdi Nacionalov izvor. Inače, više HDZ-ovaca još je tijekom izbora za gradonačelnika tvrdilo da je Davor Filipović postao kandidat HDZ-a upravo zahvaljujući Dragi Prgometu, prethodnom HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika Zagreba i uglednom liječniku koji se prije godinu dana odjednom povukao iz aktivnog političkog života.

Među studentima koji bi trebali ući u novi sastav Fakultetskog vijeća, nakon pritisaka na Ćuka, nalazi se i N.B.Č., unuk moćnog HDZ-ovca Tomislava Čuljka (lijevo). Jedan od studenata na novoj listi studenata za Fakultetsko vijeće je i P.P., blizak bivšem predsjedniku zagrebačke Skupštine Dragi Prgometu. FOTO: Borna Filic, Patrik Macek/PIXSELL
[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]