U raspravi o Berošu, HDZ-ovci govorili o Zagrebu

U saborskoj raspravi o opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša, Ivana Kekin (Nova ljevica) naglasila je kako imamo zdravstveni sustav koji nije sposoban zadovoljiti potrebe građana. “A cijenu toga plaćaju upravo građani. Novodovedeni ministar Beroš na početku njegova mandata je predstavljen kao osoba koja će se dotaknuti gubitcima, međunarodnom zdravstvenom krizom i ostalim problemima”, prenio je dnevnik.hr.

“Vidimo da je završen put u epidemiji korone sa 16.000 umrlih. To je rezultat podbačaja u cijepljenju. To je sažetak bavljenja zdravstvenom krizom zbog koronavirusa”, dodala je i naglasila da je očekivani životni prosjek življenja građana u Hrvatskoj kraći od onog u EU.

“Kad bismo htjeli produljiti život građanima, nameće se da bismo se morali pozabaviti uzrocima”, dodala je i naglasila kako smo u vrhu ljestvice umlih od raka među zemljama Europe.

Ukazala je na preventivne programe otkrivanja malignih bolesti koji, kako je rekla, postoje samo na papiru.

Dodaje da je jedna od bolesti na kojoj se u našem zdravstvu ne radi dovoljno i šećerna bolest. “Dijabetičare liječimo u bolnicama što je neisplativo, neizvedivo, a da ne govorimo o nejednakostima pred kojima se nađu oboljeli”, rekla je.

“Više od polovice liječnika koji rade u primarnoj medicini nemaju specijalizaciju. Stavljamo studente da se igraju dok uče. U EU je specijalizacija obiteljske medicine standard u ambulantama obiteljske medicine. Takav sustav dovodi do lošijih i skupljih liječenja, kao i zagušenja sustava”, navodi i dodaje da nedovoljno educiran liječnik pacijente šalju na nepotrebne pretrage, daju nepotrebne uputnice i pacijenti ne dobivaju potrebnu zdravstvenu skrb.

“Stranka je izabrala skup i neodrživ sustav. Put koji plaćaju građani u životima i novcu”, dodala je.

Ivan Kirin (HSP AS) kazao je da u zdravstvu nije sve tako crno kako je Kekin rekla. “Beroš je vodio i vodi zdravstvo tijekom pandemije. Problemi su ogromni i u drugim zemljama, ne samo kod nas “, rekao je u replici.

Nikola Mažar (HDZ) je spočitnuo Kekin da gradski Odjel za zdravstvo u Zagrebu nema svojeg glavnog čovjeka. “Treći put bezuspješno pokušavate promijeniti ministra zdravstva, a nemate gradskog čelnika u Gradu Zagrebu”, rekao je.

Josip Borić (HDZ) pitao je Kekin je li spremna po istim kriterijima spremna promijeniti gradonačelnika – Zagreba. “Grad Zagreb naliči na grad koji ima puno više smeća nego ranije”, dodao je.

Peđa Grbin (SDP) upozorio je da se ne govori o temi rasprave.

Marko Pavić (HDZ) je rekao da je oporba očito izabrala krivu osobu za otvaranje teme.

Damir Habijan (HDZ) smatra da Kekin nije ukazala niti na jednu činjenicu koja bi bila razlog za promjenu ministra.

Ante Deur (HDZ) spočitnuo je Kekin zbog mjere roditelj-odgojitelj, ostavljenom smeću koje nije odvezeno… “Sad dolazite u Sabor i htjeli bi predsjedniku Vlade i ministru predočiti nešto što niste sposobni sami”, rekao je.

Arsen Bauk (SDP) predložio je da se rasprava iz Sabora preseli u Gradsku skupštinu Zagreb.

Ivan Ćelić (HDZ) također je kritizirao zagrebačku vlast. Rekao je da nisu u stanju izabrati čelnu osobu u bolnici Srebrnjak.

Majda Burić (HDZ) rekla je Kekin: “Zaista nisam impresionirana hrpom vašeg lupetanja. Umjesto da se bavite problemima u gradu, bavite se ideologijom i kadroviranjem”.

Dalija Orešković (SsIP) rekla je da se rasprava bavi krivom osobom. “Trebali bismo raspravljati o premijeru”, rekla je.

Rade Šimičević (HDZ) spočitnuo je Kekin da nije govorila o ljudima koji su o koroni govorili kao o karijesu. “Za necijepljenje su krivi oni koji sjede pored nas, odnosno na brdu pored”, kazao je.

Za bolnicu Srebrnjak Kekin je spočitnula  HDZ-u da je dvije godine „držao ljestve” onima koji su priječili projekt poručivši “da ih može biti sram”. “Kritiku od nekoga tko je koristio državne kartice kako bi kupovao deziće po aerodromima ne uzimam k srcu”, kazala je pak na izlaganje Pavića.

„Mogao si je kupiti Teslu”, dometnuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. „Vidim da se kupuju privatni auti dodatkom na plaću” , dodao je Jandroković misleći na člana Uprave Holdinga Borisa Sesara koji je sam kupio automobil, ali mu Holding svaki mjesec isplaćuje preko 8.800 kuna bruto jer na posao dolazi vlastitim automobilom.

“Kada kupujete privatnim novcem od dotacije koju dobivate od države odnosno Grada to nije vaš privatni novac, to je novac iz proračuna Grada i sada mu plaćate ratu kredita”, ustvrdio je Jandroković.

Sabina Glasovac (SDP) upozorila je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića što je replicirao Kekin tijekom rasprave i zatražila da samom sebi iskaže opomenu. “Prestat ću komentirati, ali vi prestanite dobacivati”, rekao je Jandroković.

Stipan Šašlin (HDZ) kazao je da ga se ne dojmi “skakutanje” za govornicom Ivane Kekin.

Vilim Matula (Možemo) kazao je da nije čuo niti jedan argument koji bi potkrijepio da ministar Beroš treba ostati na tom mjestu.

Nikola Grmoja (Most) kazao je da dugovi u zdravstvu rastu, a građani čekaju u redovima.

“Zabrinjava me što ste rekli da biste ponovili mjere u zdravstvu. Molio bih da se fokusiramo što je loše u našem zdravstvu, a ako nekome treba edukacija kako napraviti vrtić u godinu dana – neka se javi kolegi Miri Bulju”, kazao je.

Plenković u Saboru: “Ostajemo uz Beroša”

Komentiraj