EPA/ATEF SAFADI

U pucnjavi izraelskih vojnika ubijeno šest Palestinaca

Izraelski vojnici su u pucnjavi tijekom prosvjeda i sukoba na granici između Gaze i Izraela ubili šest Palestinaca, objavilo je ministarstvo zdravstva u Gazi, palestinskoj enklavi kojom vlada islamistički pokret Hamas.

Izraelska vojska je rekla da se oko 14.000 Palestinaca okupilo oko granice gdje su palili gume, bacali kamenje, eksplozive i ručne bombe.

Izraelski vojnici su ubili nekoliko Palestinaca koji su pokušali prijeći ogradu koja dijeli Gazu od Izraela, rekli su vojni izvori.

Izraelska “vojska je reagirala interventnim sredstvima odvraćanja i otvaranjem vatre, što je u skladu sa standardnim operativnim procedurama”, rekli su vojni izvori.

Oko 60 Palestinaca je ozlijeđeno duž granice, među kojima je bilo i 10 maloljetnika, rekao je Ašraf al-Kedra, glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi.

Palestinci povremeno prosvjeduju na graničnom području Gaze još od ožujka.

Demonstracijama, koje često podrazumijevaju bacanje kamenja kao i druge nasilne aktivnosti, nastoje izvršiti pritisak na Izrael da ukine desetljeće dugu blokadu tog teritorija.

U sukobima s izraelskom vojskom poginulo je 204 Palestinaca, navodi ministarstvo zdravstva u Gazi.

Međunarodne skupine za ljudska prava i Ujedinjeni narodi kritiziraju kao neprimjereno izraelsko otvaranje vatre na prosvjednike. Izrael s druge strane kaže da brani granicu od pokušaja palestinskih napada.

Komentiraj