U prosvjedima u Iranu 12 mrtvih

EPA/STR

Tijekom novogodišnje noći u Iranu je u protuvladinim prosvjedima ubijeno deset osoba i broj stradalih narastao je na ukupno 12, prenose svjetski mediji.

“U događajima protekle noći, nažalost, ukupno oko deset osoba ubijeno je u nekoliko gradova”, objavila je iranska državna televizija prikazujući snimke protuvladinih prosvjeda.

Prosvjedi su započeli u četvrtak i nastavljaju se unatoč pozivima predsjednika Hasana Rohanija Irancima da mirno prosvjeduju. On je u nedjelju upozorio da se nasilje neće tolerirati. Rohani je pokazao razumijevanje za poruke prosvjednika zbog ekonomske situacije u Iranu, pomanjkanja transparentnosti i korupcije no stao je u obranu rada vlasti.

Iranski predsjednik kazao je kako su građani “potpuno slobodni kritizirati vlast ili prosvjedovati… na način koji će voditi poboljšanju uvjeta u zemlji”, no upozorio je protiv nasilnih djela.

Unatoč njegovim porukama prosvjedi su se nastavili tijekom noći i policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike s teheranskog trgu Engheleb. Prema inozemnim medijima dio prosvjednika pribjegao je nasilju paleći automobile i izazivajući štetu.

Mediji izvještavaju i o prosvjedima i u Kermanšahu i Horamabadu na zapadu zemlje, Šahinšaru na sjeverozapadu te Zandžanu na sjeveru zemlje. Prema nepotvrđenim informacijama na društvenim mrežama uhićeno je između 100 i 800 osoba.

Iranski dužnosnici trebali bi se tijekom dana okupiti na hitnom sastanku na kojem će razmotriti sigurnosno stanje u zemlji.

Prosvjedi koji su izbili u četvrtak u drugom najvećem iranskom gradu Mašhadu najveći su izrazi nezadovoljstva od velikih skupova tzv. Zelenog pokreta koji je okrutno ugušen 2009.

Komentiraj