U prosvjedima protiv vojnog puča u Mjanmaru ima mrtvih

Najmanje dvije osobe ubijene su u subotu u prosvjedima protiv vojnog puča u Mjanmaru, izvijestili su mediji.

Novinski portali Myanmar Now i Frontier Myanmar izvješćuju da je ozlijeđeno još najmanje šest sudionika skupa u gradu Mandalayu. Pišu i da su snage sigurnosti pucale na prosvjednike koji su se okupili u tome drugom po veličini gradu Mjanmara.

Još nije moguće provjeriti podatke iz neovisnih izvora, no na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da osoblje hitne pomoći na nosilima odvozi ozlijeđene osobe koje krvare.

Po pisanju portala Myanmar Now, stotine prosvjednika okupilo se blizu brodogradilišta u Mandalayu želeći na taj način poduprijeti štrajk radnika. Vlasti vrše na njih pritisak da se vrate na posao.

Da bi rastjerali okupljene vlasti su onamo dovezli dvadeset vozila s vojnicima i pripadnicima policije te dva vodena topa. Očevici su rekli da je uhićeno najmanje 10 demonstranata.

Prosvjedi traju tri tjedna

Prosvjedi u Mjanmaru traju već gotovo tri tjedna. Vojska je početkom veljače izvela državni udar protiv civilne vlade mjanmarske čelnice Aung San Suu Kyi te ju je uhitila. To se dogodilo na dan kad su se zastupnici trebali vratiti u parlament, prvi put nakon izbora u studenome koje je vojska proglasila ukradenima.

U petak je zabilježen prvi smrtni slučaj tijekom prosvjeda.

Po pisanju medija, dvadesetogodišnji student na kojega je u glavnome gradu Naypyidawu pucala policija, podlegao je teškim ozljedama glave.

Komentiraj