U Primorsko-goranskoj županiji zabrana okupljanja više od 15 osoba, zatvaraju se teretane i dječje radionice

Načelnik primorsko-goranskog Stožera civilne zaštite Mladen Šćulac rekao je u petak da je Stožer donio nove mjere među kojima su zabrana održavanja javnih okupljanja s više od 15 osoba, obustava rada teretana i dječjih radionica, a preporučen je pojačani nadzor provedbe važećih mjera.

Šćulac je na konferenciji za novinare kazao da će nove mjere biti na snazi 14 dana, a prvu je naveo mjeru zabrane održavanja svih javnih događanja i okupljanja, na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu dok se privatna okupljanja ograničavaju na osam osoba iz dva različita kućanstva.

Zabranjuju se svi treninzi u zatvorenim prostorima. Iznimke su klubovi koji se natječu u prvom i drugom rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji, u prvom rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima kao i u konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnoj razini, u najvišem rangu liga u sastavu natjecanja. Iznimka su i treninzi i natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim sportovima i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja, sukladno popisu kojeg je na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog saveza gluhih odobrilo Ministarstvo turizma sporta.

Obustavlja se rad teretana, fitness centara, sportskih i rekreacijskih centara u zatvorenom prostoru rad dječjih radionica i igraonica, održavanje profesionalno-umjetničkih izvedbi i programa, kino produkcija, izložbi u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Stožer je preporučio pojačani nadzor pridržavanja uvedenih nužnih epidemioloških mjera, a osobito nužnih mjera, koje se odnose na javna događanja i okupljanja, privatna okupljanja, javni prijevoz te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.

Preporučeno je da se u sportskim objektima, u kojima je dozvoljeno natjecanje i treniranje, ne koriste svlačionice, kao i da se da se zatvoreni prostori što manje koriste.

Poslodavcima je Stožer preporučio rad u dvije smjene, u odvojenim prostorima, a prostorije je potrebno redovito prozračivati.

Šćulac je vjernicima je uputio apel da tijekom Uskrsa smanje odlazak na vjerske obrede, odnosno da svoje vjerske potrebe ostvare u najvećoj mjeri online.

Mjere će trajati 14 dana, na nama je da ih se svi pridržavamo pa očekujemo da će te mjere imati učinka i dati bolje rezultate od sadašnjih, rekao je.

Na novinarski upit, Šćulac je kazao da su razmatrali i strože mjere, ali da će o tome kada bude vrijeme, kada se vide učinci novih mjera.

Šef stožera Primorsko-goranske županije najavio oštrije mjere, otkrio što će biti s terasama kafića

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović ocijenio je da se nastavlja loš trend u županiji. U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 371 osobe, testirano je 1099 osoba, a umrle su dvije osobe.

Županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić je kazala da su slični trendovi u svim hrvatskim županijama i da vjerojatno svjedočimo trećem valu epidemije.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov navela je da su u tijeku pripreme za Uskrs ističući da će biti izrađene upute, smjernice za sve smještajne objekte te održane edukacije za privatne iznajmljivače, kako bi iznajmljivači znali kome se obratiti u određenim situacijama ili kako dezinficirati prostore. Ministarstvo turizma je zatražilo da se dostave lokacije za cijepljenje tijekom ljeta, a odluka u tome, odnosno o dodatnim punktovima, se priprema, kazala je.

Komentiraj