U pravo vrijeme: Objavljen hrvatski prijevod knjige “Djevojčica koja je spasila Božić”

‘Djevojčica koja je spasila Božić’ autora Matta Haiga u pravo je vrijeme dobila svoj hrvatski prijevod. Knjigu je na hrvatski prevela Mijrana Jurić Pajić, a za ilustracije je zaslužan Chris Mould.

Radnja je smještena u okruženje u kojem Badnjak i sve oko njega ne stoje najbolje. Djevojčica Amelia Wishart zarobljena je u ubožnici gospodina Jezovitog, pa Božića možda neće ni biti.

“Da bi se Božić ove godine dogodio, Amelia mora biti pronađena. Uz pomoć vilenjaka, osam sobova, engleske kraljice i gospodina Charlesa Dickensa, potraga za Amelijom – i tajnom Božića – može početi”, stoji u najavi Mozaik knjige, izdavača ove ‘božićne knjige godine’.

New York Times Haiga naziva ‘romanopiscem velikog talenta”, čije je pisanje “smiješno i potresno’. Prema romanu “Dječak zvan Božić“, u režiji Gila Kenana, snimljen je film čija se svjetska premijera očekuje 2021. godine

Matt Haig dobitnik je i ovogodišnje nagrade za najbolji roman u izboru korisnika Goodreadsa, najpopularnije društvene mreže za ljubitelje knjiga. Haig je nagradu osvojio za roman ‘The Midnight Library’.

“Negdje između života i smrti postoji knjiga u kojoj se police nastavljaju u nedogled. Svaka knjiga prilika je da isprobamo život koji smo mogli živjeti. Prilika da vidimo kako bi nam život izgledao da smo donijeli druge odluke. Biste li učinili nešto drugačije kad biste imali priliku poništiti stvari za kojima žalite?”, navodi se u opisu knjige.

Radnja prati neobičnu knjižnicu koja sadrži na tisuće životnih priča osobe koja se s njima suočava. Kad se glavni lik knjige Nora Seed nađe u toj knjižnici, ima priliku ispraviti stvari. Sve do tog trenutka, njen je život bio pun jada i kajanja. Osjeća da je sve iznevjerila, pa i sebe. Ali, stvari će se promijeniti jer knjige iz ove magične knjižnice potiču Noru da živi kao da je neke stvari odradila drugačije. Uz pomoć starog prijatelja, sad može popraviti sve stvari za kojima žali i stvoriti si savršen život. Ali, stvari ne idu baš onako kako je ona to zamislila, pa uskoro njeni odabiri stavljaju knjižnicu i nju samu u veliku opasnost.

Milijuni korisnika Goodreadsa odabralo najbolje knjige u 2020. godini

Komentiraj