Počeo postupak kojim se Trumpa želi osuditi zbog nepoštivanja presusuda o povjerljivim dokumentima

Savezni tužitelji i odvjetnici Donalda Trumpa stigli su u petak u zgradu suda u Washingtonu, DC, na saslušanje iza zatvorenih vrata o zahtjevu Ministarstva pravosuđa da se bivši predsjednik zadrži zbog nepoštivanja suda, jer se nije pridržavao sudskog naloga izdanog ovog ljeta kojim mu je naloženo da predati klasificirane spise.

Tijekom saslušanja u petak poslijepodne, glavna sutkinja Beryl Howell iz Okružnog suda DC-a razmotrit će optužnicu za  Trumpa i njegov ured zbog nepoštivanja suda, jer nisu u potpunosti postupili po sudskom nalogu nakon pretresa njegovog odmarališta Mar-a-Lago u kolovozu.

Očekuje se da će rasprava  biti zatvorena za javnost.

Postupak pojačava pritisak na Trumpa, jer se suočava s mogućom kaznenom odgovornošću u istrazi dokumenata s Mar-a-Laga koju vodi posebni tužitelj Jack Smith. Također dodaje još jedno poglavlje u tekućoj borbi saveznih dužnosnika da povrate vladine zapise – posebno one koji sadrže tajne nacionalne sigurnosti – od Trumpa nakon što je njegova administracija završila.

Nakon što je tužiteljstvo u svibnju zatražilo sudskim pozivom od Trumpa  dokumente s oznakama tajnosti koje posjeduje, tužitelji su otišli na sud kako bi izvršili dobili sudski poziv od velike porote. Sudac je naredio Trumpovom timu da se pridržava sudskog naloga. To je potaknulo pretragu Trumpovih prostora prošlog mjeseca koja je rezultirala pronalaskom  još dva dokumenta s oznakama tajnosti.

Ministarstvo pravosuđa još uvijek nije zadovoljno pretragom i time što Trumpova strana ne tvrdi da su svi dokumenti predani, CNN je ranije izvijestio.

 

Komentiraj