U ponedjeljak azijske burze znatno pale zbog nastavka podizanja kamatnih stopa središnjih banaka

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer će najveće središnje banke u svijetu nastaviti agresivno podizati kamatne stope, što će usporiti rast gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,4 posto, nakon rasta prošloga tjedna.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,5 posto. U Japanu i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi.

Azijske burze prate pad Wall Streeta u petak, kada su vodeći američki indeksi skliznuli više od 2 posto.

Na prodaju dionica ulagače su naveli podaci da je u rujnu broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, nešto više nego što se očekivalo. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula na 3,5 posto, dok se očekivalo 3,7 posto.

To je dobra vijest jer pokazuju da je tržište rada i dalje snažno i da gospodarstvo raste.

No, po pitanju inflacije, to je loša vijest jer se može očekivati daljnji rast plaća, pa time i inflacijskih pritisaka. A to znači da će Fed i dalje agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Zbog toga se na tržištu novca sada procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Isto se uskoro očekuje od Europske središnje banke, kao i britanske.

„U središtu smo najvećeg i najviše sinkroniziranog zaoštravanja monetarne politike u svijetu u više od tri desetljeća. Od te tri banke očekujemo daljnje povećanje kamata za 0,75 postotnih bodova”, kaže Bruce Kasman, direktor ekonomskih istraživanja u banci JPMorgan.

Ističe da će ovoga tjedna biti objavljeno izvješće o rastu potrošačkih cijena u SAD-u u rujnu. Očekuje se da će inflacija blago skliznuti na 8,1 posto na godišnjoj razini, dok bi temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energije, mogla porasti sa 6,3 na 6,5 posto.

„Premda se očekuje blago popuštanje inflacijskih pritisaka, Fed vjerojatno neće obraćati pažnju na to sve dok je tržište rada presnažno”, kaže Kasman.

Pod najvećim su pritiskom jutros cijene dionica kineskih tehnoloških kompanija, nakon što su u petak američke vlasti iz sigurnosnih razloga objavile nove propise kojima se ograničava izvoz neke američke opreme za proizvodnju čipova Kini.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 112,75 bodova, dok je u petak navečer iznosio 112,40 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 145,30 na 145,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9738 dolara, dok je u petak navečer iznosila 0,9745 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su prošloga tjedna skočile više od 10 posto, zahvaljujući odluci OPEC-a i saveznika tog kartela o smanjenju proizvodnje idućih mjeseci.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,96 posto, na 96,98 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,94 posto, na 91,75 dolara.

Komentiraj