U polovici BiH ukinut policijski sat i karantena, u RS restrikcije ostaju

sarajevo

Krizni stožer Federacije Bosne i Hercegovine u petak je odlučio da se u tom entitetu ukine policijski sat te obvezna karantena u izoliranim objektima za osobe koje dolaze iz inozemstva, no te mjere i dalje ostaju na snazi u Republici Srpskoj.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara ranije je predložio da se policijski sat ukine od 4. svibnja, no takva odluka je neočekivano uslijedila deset dana ranije i stupa na snagu već od petka.

Policijski sat uz zabranu kretanja svim osobama, osim onih koji imaju posebne dozvole, do sada je bio na snazi u oba entiteta i to od 20 sati navečer do 5 sati ujutro.

Predsjednica RS Željka Cvijanović ranije je kazala kako bi u tom entitetu policijski sat mogao biti ukinut tek nakon 10. svibnja.

Dva entiteta ubuduće će, prema dostupnim informacijama, različito tretirati i svoje građane koji dolaze iz inozemstva.

Odlukom kriznog stožera Federacije BiH oni ubuduće neće morati boraviti u karanteni u izdvojenim objektima u matičnim općinama, nego će biti obvezni dva tjedna provesti u samoizolaciji u kućnim uvjetima.

Tu informaciju novinarima je prenio glasnogovornik stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije Pero Pavlović, iako se iz federalnog stožera o tome nisu izravno očitovali.

“Prema informacijama koje ja imam donesena je takva odluka”, kazao je Pavlović.

U RS-u će i dalje biti obavezna karantena za putnike iz inozemstva.

Smještanje u karantenske objekte uz kaotičnu organizaciju i loše uvjete izazvalo je nezadovoljstvo osoba koje su tamo bile prisiljene boraviti pa je prošlog tjedna izbila otvorena pobuna u objektima koji su za te namjene uspostavljeni u Sarajevu, Zenici i Mostaru.

Pod pritiskom nezadovoljnih Ministarstvo zdravstva Federacije BiH najprije je duljinu trajanja karantene smanjilo s 28 na 14 dana, a entitetski krizni stožer je sada te mjere prevencije preinačio odredivši samoizolaciju u kućnim uvjetima uz obvezni policijski nadzor.

Komentiraj