U poljednjih pet godina 13-orica zatvorenika pobjegla iz ćelija ili ruku stražara

Dusko Jaramaz/PIXSELL

U posljednjih pet godina 13 stanovnika hrvatskih zatvora uspjelo se dokopati slobode bijegom iz ćelije ili ruku pravosudnih policajaca koji su ih iz zatvora vodili primjerice kod liječnika ili na sud, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.

Prije spektakularnog nestanka iz sisačkog zatvora gdje se Damir Šišaković, osuđen zbog pljačke kladionice, oslobodio savivši rešetke na prozoru svoje ćelije u ovoj je godini zabilježen samo još jedan bijeg.

Od 2011. do 2015. godine pobjeglo je ukupno 11 zatvorenika – šest iz zatvorenih uvjeta, a pet prilikom sprovođenja na drugo mjesto, s tim da tijekom prošle godine nije zabilježen niti jedan bijeg iz zatvorenih uvjeta, kažu u Ministarstvu.

No, osim ‘klasičnih’ bjegova iz ćelije ili ruku pravosudnih policajaca tijekom ‘sprovođenja’, zakon bijegom smatra i svako “udaljenje bez odobrenja iz kaznionice, odnosno zatvora, kao i svaki nepovratak s korištenja pogodnosti izlaska i izvanrednog izlaska u trajanju duljem od dvadeset i četiri sata”.

Tako su i brojke u službenim statistikama koje svake godine dolaze pred Sabor znatno veće.

Iz podataka za 2015. koji još nisu prošli Saborsku proceduru proizlazi da je više od 77 posto ukupnih bjegova izvršeno u uvjetima bez neposrednog nadzora službenika pravosudne policije jer su se zatvorenici nalazili na ‘vikendu’ ili im je odobren prekid izvršavanja kazne zatvora.

Iako 2015. nije bilo klasičnih bjegova iz zatvora, a tek su dvojica zatvorenika tijekom sprovođenja pobjegli stražarima šibenskog zatvora i Odgojnog zavoda u Turopolju tzv. bjegovi zlouporabom pogodnosti prošle su godine zabilježeni ukupno 22 puta. Po jedan u Lepoglavi i Varaždinu, dva u Glini, Požegi i Lipovici-Popovači te čak 14 u Turopolju gdje uglavnom završavaju maloljetni delikventi.

S prekida kazne prošle se godine nije vratilo pet stanara splitskog zatvora, četiri zagrebačkog te po jedan zatvora u Požegi, Rijeci i Zadru.

Nadalje, bjegovi iz poluotvorenih uvjeta ili uvjeta koji odgovaraju poluotvorenim uvjetima evidentirani su u: Kaznionici u Lipovici – Popovači (dva), Kaznionici u Turopolju (jedan), Zatvoru u Varaždinu (jedan), Zatvoru u Zagrebu (jedan) i Odgojnom zavodu u Turopolju (jedan).

Također, prema podacima Ministarstva pravosuđa bjegovi iz otvorenih uvjeta, odnosno uvjeta koji odgovaraju otvorenim uvjetima, jer su se zatvorenici zatekli u njima obavljajući određene poslove izvan zatvora i bez nadzora pravosudne policije, u dva su navrata tijekom prošle godine evidentirani u Zatvoru u Bjelovaru.

Komentiraj