HINA/ HAVC

“U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović u finalu studentskog “Oscara”

Za studentsku nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti ove je godine nominiran jedan hrvatski naslov, kratkometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović “U plavetnilo”, kao jedan od sedam naslova nominiranih u kategoriji naboljeg igranog filma, priopćio je HAVC.

Budući da je scenarij za “U plavetnilo” nastao tijekom redateljičinog studija na prestižnom američkom sveučilištu Columbia, film je nominiran u kategoriji najboljeg igranog filma sveučilišta iz SAD-a.

“Ideja za film nastala je na drugoj godini scenarija na Columbiji, a potom smo ga razrađivali na trećoj i četvrtoj godini režije. Na svim američkim sveučilištima svoje diplomske filmove studenti sami produciraju i financiranju, tako da je HAVC temeljni element njegovog uspjeha. Počašćena sam biti dijelom ove selekcije, među jako puno mojih kolega s Columbije, a i iz Hrvatske. Ponosna sam i što Columbija, koja je moja Alma Mater, svake godine ima jednog kandidata, a zadnje tri godine i dva pobjednika. A najviše sam sretna zbog mladih glumaca koji su srž ovog filma”, izjavila je povodom nominacije Alamat Kusijanović.

“U plavetnilo” konkurira za jednu od medalja (Zlatna, Srebrna i Brončana) koje pobjedničkim filmovima dodjeljuje Akademija. Osvajanjem medalje filmovi automatski ulaze u kvalifikacijski krug za nominacije za nagradu “Oscar”.

“U plavetnilo” je svjetsku premijeru imao u programu Generation 14plus ovogodišnjeg Berlinalea gdje je nagrađen posebnim priznanjem, a na Međunarodnom festivalu kratkoga filma u Oberhausenu osvojio je nagradu mladog žirija. Svoju regionalnu premijeru film će imati na 23. Sarajevo film festivalu.

Priča je to o trinaestogodišnjoj Juliji i njezinoj majci koje bježeći od obiteljskog nasilja dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Scenarij potpisuje Christina Lazaridi, a glavne uloge tumače Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić i Marija Kohn. Direktor fotografije je Marko Brdar, producenti su Barbara Vekarić i Vlaho Krile (Motion) te Zoran Dževerdanović (Blade Production).

Film je nastao u produkciji filmske udruge Motion iz Hrvatske i slovenskog Blade Productiona, i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Slovenskog filmskog centra, a kao projekt je razvijan na Short Film Stationu u sklopu programa Berlinale Talents 2016.

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Zajedno sa scenaristicom Christinom Lazaridi trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu Murina u čijem je središtu hrvatska obitelj koja lutajući otokom otkriva skriveno nasilje koje postoji među roditeljima, ljubavnicima i njihovom djecom. Antoneta Alamat Kusijanović magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku.

Studentska nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti ustanovljena je 1972. godine kako bi podržala i ohrabrila izvrsnost u stvaranju filmova na akademskoj razini, kako u Americi tako i diljem svijeta. Neki od redatelja koji su je osvojili uključuju svjetski poznata imena poput Johna Lassetera, Petea Doctera, Roberta Zemeckisa, Treya Parkera i Spikea Leea.

Prošle godine, za nagradu je u kategoriji najboljeg stranog igranog filma nominiran kratkometražni igrani film Judite Gamulin “Cvijeće”, nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti.

44. izadnje nagrade studentski “Oscar” održat će se 12. listopada u kazalištu Samuel Goldwyn na Beverly Hillsu u Los Angelesu.

Komentiraj