Goran Kovacic/PIXSELL

U PETNAESTAK HRVATSKIH GRADOVA Festival znanosti ove je godine posvećen Suncu

[quote_box_center]

  • Festival znanosti, koji je u ponedjeljak počeo u petnaestak hrvatskih gradova, ove je godine posvećen Suncu
  • Svrha mu je javnosti približiti znanost, to jest informirati je o aktivnostima i rezultatima u znanosti
  • “Ovogodišnja tema festivala je Sunce, ali ima jako puno i drugih aktivnosti koje nisu na tu temu. Svatko će nešto pronaći za sebe”

[/quote_box_center]

Festival znanosti, koji je u ponedjeljak počeo u petnaestak hrvatskih gradova, ove je godine posvećen Suncu, a svrha mu je javnosti približiti znanost, to jest informirati je o aktivnostima i rezultatima u znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Organizacijski odbor 13. festivala znanosti na internetskoj stranici podsjeća da se 2015. godina obilježava i kao Međunarodna godina svjetlosti te da se u Hrvatskoj obilježava i 400. obljetnica tiskanja Machinae novae (Novi strojevi) Fausta Vrančića i njegova homo volansa (leteći čovjek) – crteža padobrana.

Edukacija u ranoj dobi

Festival je u Splitu otvorio rektor Sveučilišta, Šimun Anđelinović, koji je tom prigodom podsjetio kako taj skup popularizira znanost i dovodi je mladima te ih tako priprema da izaberu najbolje, njima interesantno zanimanje koje će njihovu talentu “pružiti najveću mogućnost da se izjasne”.

“Zato su ovi festivali ključni jer treba početi edukaciju u ranoj dobi. Sada se vidi da i naša politika uviđa kako trebamo promijeniti kurikulume i uskladiti ih s gospodarstvom, a da bi se to napravilo, treba početi rano s tim. Znači, da bi netko išao na tehnički fakultet, treba se zaljubiti u tehniku, kao i onaj koji želi, primjerice, ići na prirodoslovni fakultet. Najvažnije je da se mladima pristupi rano kako bi razvili interes kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje te se usmjerili u najbolje područje”, rekao je rektor Anđelinović.

Istaknuo je kako je proteklih 12 godina taj festival dao višestruke rezultate, počevši od popularizacije znanosti među djecom, do toga da djeca tijekom festivalskog programa nešto primijete što će im pomoći u daljnjim odlukama o izobrazbi.

“Ovogodišnja tema festivala je Sunce, ali ima jako puno i drugih aktivnosti koje nisu na tu temu. Svatko će nešto pronaći za sebe. Osim današnjeg otvorenja, svaki će se dan održavati ‘Znanstveni kafić’ na kojem će se govoriti o nuspojavama necijepljenja, učinkovitim terapijama, električnim automobilima”, rekla je predsjednica splitskoga Organizacijskog odbora Livia Puljak, napominjući da su, po informacijama koje dobivaju, neka djeca upisala znanstvene fakultete upravo zbog festivala.

Učenike i ostale ljubitelje znanosti trebao bi zaintrigirati i istraživački brod na Rivi. Osim radionica za djecu, predviđene su i radionice za odrasle, a većinom je riječ o predavanjima o svjetlosti. U sklopu ovogodišnjeg festivala održat će se mnoge rasprave, radionice, tribine, znanstveni pokusi i školice, posjet istraživačkom brodu “Bios 2”, astroparty, prezentacije i otvoreni dani sastavnica, što će se prikazati na popularan, zanimljiv i svakom razumljiv način.

Festival u Rijeci otvoren je na prigodnoj svečanosti u Gradskoj vijećnici, a u tom će se gradu do 24. travnja održati više od 150 događaja na 18 mjesta.

Festival u Rijeci

Predsjednica riječkoga Organizacijskog odbora, Vedrana Mikulić-Crnković istaknula je da ove godine sudjeluje 40 institucija – muzeja, fakulteta i drugih sastavnica riječkoga Sveučilišta te udruga. Polaznici riječkih vrtića i škola svoje su radove i projekte vezane uz znanost pripremali proteklih mjesec dana, a sada ih na tom festivalu mogu predstaviti.

Većina aktivnosti u Rijeci će se održavati u Sveučilišnom kampusu, ali i u Astronomskom centru, Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja te na školskom brodu “Vila Velebita 2”, koji će biti privezan u riječkoj luci. Na programu su mnoga predavanja i radionice namijenjene svim uzrastima.

Svaku večer u “Znanstvenom kafiću” u lokalu “Akvarij”, u Sveučilišnom kampusu, održavat će se razgovori o popularnim temama vezane uz znanost kao što su cijepljenje djece, istraživanje ugljikovodika u Jadranu ili obnovljivi izvori energije.

Festival je u Rijeci otvorio gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je tom prigodom rekao da se popularizacijom znanosti, poticanjem njezina razvoja te svijesti o nužnosti zaštite okoliša i uporabi obnovljivih izvora energije može postići da se znatnije iskorištavaju pozitivni aspekti Sunčeve energije. “I najmračnija noć završava izlaskom sunca pa tako izlazi i ovogodišnje, 13. izdanje festivala”, rekao je gradonačelnik.

Komentiraj

Source:M.Z./HINA