U petak počinje 21. SFF, “Zvizdan” u utrci za najbolji regionalni film

Marko Lukunic/PIXSELL

Sarajevo film festival (SFF) 14. kolovoza otvara vrata svojih kino dvorana i posebnih prostora za filmske projekcije po 21. put a ove će godine publika u glavnom gradu Bosne i Hercegovine do 22. kolovoza imati priliku vidjeti 259 filmova iz 57 država.

Započet 1994. godine u opsjednutom Sarajevu kao projekt koji je trebao pokazati snagu otpora i važnost umjetnosti i u takvim teškim vremenima, SFF je u proteklim godinama prerastao značaj i tog grada a i cijele BiH pretvorivši se u, kako ocjenjuje njegov utemeljitelj i direktor Mirsad Purivatra, najutjecajniji filmski festival jugoistočne Europe.

 

  • Tri priče o zabranjenoj ljubavi u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem filmska je priča koja je već osvojila simpatije i dobila pozitivne kritike i na međunarodoj pozornici.

 

“Nama je bilo važno da, pogotovo ove godine, kada je regionalna kinematografija imala ogromne uspjehe već od festivala u Torontu i Veneciji pa sve do Cannesa i Locarna, radimo na tome da u vrlo oštroj konkurenciji izaberemo najbolje filmove i mislim da smo izabrali”, kazao je Purivatra predstavljajući potkraj srpnja cjeloviti program festivala.

Deset selektora u različitim kategorijama je u potrazi za najboljim filmskim ostvarenjima u proteklih godinu dana pratilo programe najznačajnijih svjetskih filmskih festivala s nakanom da publici u Sarajevu ponudi reprezentativni izbor filmova u okviru osamnaest različitih programa.

No kao i u svim proteklim godinama posebni je naglasak na filmskoj produkciji šire regije koja podrazumijeva dvadesetak država a upravo filmska ostvarenja iz tih zemalja najteču se za najprestižniju nagradu “Srce Sarajeva” u kategoriji igranog filma o kojoj će odlučivati žiri pod predsjedavanjem rumunjskog redatelja Calina Petera Netzera i u čijem sastavu su i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, britanski producent Mike Downey, srbijanska redateljica Maja Miloš te umjetnička ravnateljica kolumbijskog filmskog festivala u Cartageni Diana Bustamante.

Među deset kandidata za najbolji igrani film bit će hrvatski “Zvizdan” redatelja Dalibora Matanića, apsolutni pobjednik ovogodišnjeg festivala u Puli kojemu će sarajevska projekcija ujedno biti regionalna premijera.

Tri priče o zabranjenoj ljubavi u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem filmska je priča koja je već osvojila simpatije i dobila pozitivne kritike i na međunarodoj pozornici.

Komentiraj