U petak jubilarna deseta Noć knjige s više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske

S više od 1100 programa u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske, na temu Ljekovita moć knjige i uz zaštitno lice babušku Knjigušku, u petak 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige i u sklopu Godine čitanja održava se Noć knjige, najmasovnije kulturno događanje u Hrvatskoj.

Zaštitno lice jubilarne Noći knjige je pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk. Autori serije ilustracija Knjiguška su Josip Sršen i Sebastijan Čamagajevac. Photo: Noć knjige

 

Knjiga će se slaviti u čak 223 grada i mjesta diljem Hrvatske

U programu sudjeluje 120 knjižara, 130 knjižnica, više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti. Zanimljive programe imaju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije, ilustratori, pisci i mnogi drugi kreativci i ustanove “prijatelji knjige”.

Programi će se odvijati online i uživo, u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama, čak i na brodovima i u vlakovima.

Noć knjige u vlakovima, bolnicama, na brodovima

Noći knjige pridružio se HŽ Putnički prijevoz s akcijom Putuj s knjigom. Svi koji 23. travnja putuju na relaciji Zagreb – Sisak uživat će u zvučnim knjigama s prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku Book&Zvook, a putnici Jadrolinije u pričama pripovjedačice Lee Đido Božak koja je ovogodišnje zaštitno lice Noći knjige – Knjigušku.

Misleći i na one najranjivije, organizatori su u suradnji s produkcijskom kućom Audio Store Transonica osmislili i Priče koje liječe, program namijenjen pedijatrijskim odjelima hrvatskih bolnica. Cjelokupan program manifestacije dostupan je na mrežnoj stranici https://nocknjige.hr/.

U Zagrebu mural posvećen Smogovcima

U suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu kod III. gimnazije Zagreb u Bužanovoj ulici oslikava se mural čuvenim Smogovcima.

Izradi murala kod III. gimnazije Zagreb u Bužanovoj ulici u petak će prisustvovati i sam autor Hrvoje Hitrec, a oslikavanjem organizatori žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima povezanim s knjigom i čitanjem.

 

Mural Smogovci u Zagrebu. Photo: Noć knjige

U svibnju dječja knjižnica za Glinu

Noć knjige ima i humanitarni karakter. Kontejnersko naselje u potresom pogođenoj Glini sredinom svibnja će dobiti kontejner s knjigama zahvaljujući suradnji organizatora Noći knjige s Veleposlanstvom Ruske federacije u Republici Hrvatskoj i Udrugom IKS.

Brojni nakladnici već su donirali i knjige. Kontejner će služiti kao priručna dječja knjižnica i dječja igraonica.

 

U Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu u Zagrebu postavljena je izložba Moćna desetka: 10 godina Noći knjige, autorica Vanje Štalec Obradović i Ivane Radenović. Photo: Iva Perković

 

Od 23. do 30. travnja akcija knjižara i nakladnika Knjiga svima i svuda

Prigodne sajamske cijene knjiga i programe za građane osigurat će čak 120 knjižara i više od 90 nakladnika akcijom Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Akcija traje od 23. do 30. travnja, a više informacija dostupno je na mrežnoj stranici https://knjigasvimaisvuda.znk.hr/.

Istraživanje o navikama čitanja o Hrvatskoj na HRT3

Najnovije istraživanje o navikama čitanja i kupovine knjiga kao i zanimljive analize o produkciji knjiga u Hrvatskoj bit će predstavljeno u petak, u večernjim satima, u specijalnoj emisiji o Noći knjige na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara, a manifestaciju su financijski poduprli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, ZANA, Grad Zagreb i Hrvatska gospodarska komora.

 

 

 

Komentiraj