Tisuće osoba odjevene u narančasto, boji prsluka za spašavanje, prosvjedovale su u subotu u Francuskoj, upozoravajući na stanje humanitarnog broda Aquarius i u znak potpore operacijama spašavanja migranata u Sredozemlju.

Prosvjedi su bili predviđeni i u drugim francuskim gradovima, kao i u Madridu, Bruxellesu, Berlinu i Palermu na inicijativu udruge SOS Mediteran koja traži novu zastavu za brod pošto mu je Panama uskratila registraciju.

Svrha skupova je pružanje potpore “spašavanju u moru” i upozoravanje na “zločinačko nedjelovanje europskih vlada”.

“Ništa nije tiše od osobe koja se utapa. Danas želimo biti glasni”, objasnila je jedna volonterka udruge u Montpellieru,

U Marseillu, sjedištu organizacije SOS Mediteran, gdje se nalazi Aquarius, na Starom mostu se okupilo 3500 ljudi, navela je policija.

U Parizu se okupilo 1000 ljudi, u Montpellieru 2000, u Rennesu 600 i stotinjak u Calaisu, gdje su prkosili zabrani gradskih vlasti.

Nakon što je Panama brodu ukinula svoju registraciju, a neke europske države najavile su da će kriminalizirati rad nevladinih organizacija u Sredozemnom moru, svrha je privući pozornost i pokazati da legitimnost organizacije SOS Mediteran proizlazi iz civilnog društva, rezimirala je u Parizu glasnogovornica udruge Sophie Rahal.

Dok je broj migranata u padu, broj poginulih raste, podsjetila je ona.

U 2017 . utopila se svaka 42. osoba, a ovog ljeta, između lipnja i rujna utopila se svaka 18. osoba.

Od početka operacija Aquariusa u veljači 2016. spašeno je 29.500 migranata u nešto više od 200 operacija spašavanja, prema podacima SOS Mediteran.

Komentiraj