HINA/ Ante GUDELJ

U Parizu masovni prosvjedi zelenih iz cijeloga svijeta, među njima i hrvatskih

Uoči završetka Međunarodne konferencije o klimi – COP21 u Parizu su u subotu deseci tisuća zelenih aktivista iz cijeloga svijeta prošli ulicama grada i održali masovne prosvjede zahtjevajući zaustavljanje klimatskih promjena, a među njima bili su i aktivisti  najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije i njihovih partnerskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i  Hercegovine i Srbije.

Aktivisti iz brojnih nevladinih udruga prvo su održali masovni prosvjedni skup kod “Slavoluka pobjede”, a zatim su prošli ulicama Pariza do Eiffelovog tornja gdje je održan novi masovni prosvjed.

Pariz je u subotu bio “probuđeni zeleni grad”, zeleni aktivisti i građani svih generacija tražili su zaustavljanje klimatskih promjena, klimatsku i socijalnu pravdu, digli su glas protiv uništavanja okoliša istaknuvši transparente sa zahtjevima za napuštanje korištenja fosilnih goriva  i nuklearne energije, ali i promjene sustava.

U subotu ujutro okupilo se tisuću zelenih aktivista iz mreže udruga Friends of the Earth kojih je dio i Zelena akcija, te su u malim skupinama raspoređenim po cijelom Parizu mobitelom odašiljali signal i na taj način putem GPS-a preko cijeloga grada ispisali “Klimatska pravda i mir”.

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić za Hinu je izjavio da je 17 aktivista iz Hrvatske, BiH i Srbije u petak i subotu u Parizu sudjelovalo u nekoliko prosvjeda kako bi zajedno s desecima tisuća aktivista iz cijeloga svijeta donositeljima odluka uputili jasan zahtjev da je potrebno spriječiti razorne posljedice klimatskih promjena.

“Izgledno je da rezultat ovih klimatskih pregovora neće biti zadovoljavajući te da će se kampanja protiv klimatskih promjena morati i dalje voditi u cijelom svijetu”, poručio je Ivčić.

Komentiraj