Birališta su se u srijedu otvorila u Pakistanu na parlamentarnim izborima koji se održavaju uz jake mjere sigurnosti, nakon napete kampanje obilježene napadima i optužbama za upletanje vojske, javlja France Presse.

Oko 106 milijuna birača, od 207 milijuna stanovnika, pozvano je da izađe na birališta kako bi izabrali zastupnike u idućem petogodišnjem sazivu parlamenta. Pobjednička stranka sastavit će novu vladu.

Manje skupine birača tiskale su se pred vratima birališta u elitnoj četvrti u Lahoreu, u središtu zemlje, javlja francuska novinska agencija. “Ovo je drugi put da glasam. Sigurnosno stanje je ovdje dobro”, rekla je Maryum Arif, poslovna žena.

Jedan od glavnih kandidata za premijersku dužnost, predsjednik stranke PML-N Shahbaz Sharif došao je odmah nakon otvaranja birališta i ubacio listić u glasačku kutiju.

Bivši igrač kriketa Imran Khan, predsjednik Tehreek-e-Insaf (PTI, Pokret za pravdu), je među kandidatima s najviše izgleda.

Više od 85.000 birališta bit će otvoreno do 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prvi rezultati očekuju se tijekom večeri.

Ovi izbori su tek drugi demokratski prijenos vlasti u zemlji u kojoj je desetljećima vladala vojna hunta i čija je povijest obilježena vojnim pučevima i političkim ubojstvima.

Komentiraj