Petstotinjak pobunjenika u Balochistanu, nestabilnoj pokrajini na jugozapadu Pakistana, položilo je u petak oružje i obećalo vjernost vladi u Islamabadu, nakon nedavnog puštanja u promet cestovnog i energetskog koridora s Kinom koji bi trebao potaknuti rast domaćeg gospodarstva.

Četiristo osamdeset sedam pobunjenika dolazi iz četiriju pobunjeničkih skupina u Balochistanu. Oružje su predali na službenoj svečanosti u Quetti, glavnom gradu te pokrajine, a zatim obećali lojalnost pakistanskoj državi.

U Balochistanu traje sukob sunitskih i šijitskih muslimana, a pobunjenički pokret redovito napada predstavnike središnje vlade i sigurnosnih snaga.

Balochistan je jedna od najsiromašnijih pakistanskih pokrajina u kojoj su pobunjenici 2004. uzeli oružje tražeći autonomiju i veći dio prihoda od energetskih izvora nafte i pline i rudnika na tom području.

No nedavno otvorenje kinesko-pakistanskog gospodarskog koridora (CPEC), velikog prometnog, energetskog i telekomunikacijskog pravca kojega se ukupna vrijednost procjenjuje na 46 milijarda dolara, potaknula je smirivanje stanja. Taj je projekt u Balochistanu potaknuo razvoj luke Gwadara.

“Pobunjenici su mi ubili sina i brata, ali im opraštam. I pakistanska država im oprašta i pozivam ih da sudjeluju u CPEC-u u Balochistanu”, rekao je guverner pokrajine Sanaullah Zehri u prigodi predaje oružja.

“Osigurat ćemo vam radna mjesta. Nikome nećemo dopustiti da uništi mir u našoj pokrajini”, dodao je.

Komentiraj