HINA /Zvonimir KUHTIĆ

U ‘OTVORENOM’ O AGROKORU Nobilo: “Znali smo za uhićenja, bilo je dovoljno provozati se Pantovčakom”

U jučerašnjoj velikoj akciji DORH-a i policije uhićeno je 12 osoba, a počelo je pretraživanje Kulmerovih dvora, ali i domova bivših članova uprave Agrokora. Bivši prvi čovjek i osnivač posrnulog koncerna Agrokor Ivica Todorič i njegovi sinovi Ivan i Ante su izvan Hrvatske, ali poručuju da će se odazvati pozivima institucijama pravne države.

U HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’ akciju Agrokor komentirali su bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, odvjetnik Anto Nobilo, odvjetnik Goran Mikulčić, kriminalist Željko Cvrtila i novinar “Slobodne Dalmacije” i “Jutarnjeg lista” Frenki Laušić.

Odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo najavio je kako će današnja obrana njegove klijentice biti djelomična, jer znaju što im se sve stavlja na teret. Državnom odvjetništvu predstavit će i izvanredne okolnosti vezane uz bivšu članicu Uprave Agrokora koje dosad nisu bile poznate javnosti.

Otkrio je da njegova klijentica nije znala gdje je Ivica Todorić. Na pitanje voditelja kako je znao da će doći do uhićenja, Nobilo je kazao kako se dovoljno bilo ‘provozati po Tuškancu i Pantovčaku i vidjeti koje su kuće i stanovi pod nadzorom’.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt nije sigurna koliko će glatko teći europski uhidbeni nalog ukoliko za njime bude potrebe. “Današnja uhićenja za nju predstavljaju spektakularni način kojim su obuhvaćene sve strukture društva. Napominje da je nakon raznih akcija koje smo imali prilike gledati posljednjih desetak godina, na red došao i kruni kapital”, rekla je Škare Ožbolt.

Kriminalist Željko Cvrtila smatra da se u slučaju Agrokor radi o organiziranom kriminalitetu. “U kriminalistici je on poznat kao kriminal bijelog ovratnika – ovu situaciju nije mogao izvest jedan, dva ili tri čovjeka nego puno njih više”, istaknuo je, između ostalog, Cvrtila.

Komentiraj