HINA / Daniel NOVAKOVIČ / STA

U Otočcu na Krki nenajavljeno se sastali predsjednici Hrvatske i Slovenije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i njezin slovenski kolega Borut Pahor nenajavljeno su se u nedjelju sastali u Otočcu na Krki, gdje su se u razgovoru zauzeli za suradnju država na takozvanoj balkanskoj migracijskoj ruti i dogovorili da će Hrvatska ugostiti idući trilateralni sastanak Austrije, Hrvatske i Slovenije.

Neformalni sastanak predsjednika dviju susjednih država održan je sukladno dogovoru nakon uspješno organiziranog sastanka procesa Brdo-Brijuni u Zagrebu u studenome, priopćeno je iz predsjedničina ureda.

Taj nenajavljeni radni ručak potaknut je, kako prenose slovenski mediji, mjerama pooštrene kontrole izbjeglica koje u zadnje vrijeme primjenjuju pojedine države članice Europske unije.

Prema informaciji iz ureda slovenskog predsjednika, Grabar Kitarović i Pahor zauzeli su se i ovom prilikom za bliske i prijateljske odnose te suradnju država na takozvanoj balkanskoj migracijskoj ruti.

U tom kontekstu dogovoren je novi trilateralni sastanak predsjednika Austrije, Slovenije i Hrvatske koji bi se, prema njihovoj želji, trebao održati što prije, i to u Hrvatskoj.

Posljednji sastanak u tom formatu ugostila je Slovenija prije godinu dana u Logarskoj dolini, blizu austrijske granice.

U nizu tema u okviru hrvatsko-slovenskog prijateljstva te zajedničke suradnje unutar Europske unije i NATO-a, naglasak je stavljen na inicijative i suradnju na prostoru jugoistočne Europe, priopćio je Ured predsjednice.

Komentiraj