Marko Mrkonjic/PIXSELL

U osječkom HNK-u premijerno izvedena drama “Tri sestre”

Drama “Tri sestre” Antona Pavloviča Čehova, u režiji Nikole Zavišića, u petak navečer premijerno je izvedena u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Po riječima intendanta Božidara Šnajdera riječ je velikoj ansambl predstavi, koja ima svoj duh i karakter i drži pozornost gledatelja tijekom dva i pol sata trajanja, i koju, kao svjetski klasik, ovo nacionalno kazalište treba imati na svome repertoaru.

Ističe kako osječki HNK u ovome trentuku, uglavnom s vlastitim ansamblom, usporedno radi na dvije velike predstave, jer uz dramu “Tri sestre” priprema mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi”, koji će premijerno biti izveden 29. travnja,  a pored toga orkestar opere priprema simfonijski koncert, koji će biti premijerno izveden 15. travnja.

Ravnatelj drame Miroslav Čabraja kaže kako je u “Tri sestre” veliki naslov i velika drama te vjeruje da će, zahvaljujući naporima i dobroj suradnji ansambla i redatelja ovo sigurno biti uspješna predstava, koja je više od samoga naslova.

Redatelj Zavišić smatra da se Čehova na kazališnim scenama obično postavlja u obliku “teških drama”, pri čemu njegov specifični humor nije dovoljno prepoznat, ali ako ga se pozorno čita, u svim teškim situacijama ispliva neki groteskni obrat, koji je smiješan, na razini vodvilja.

Pokušavali smo uhvatiti te kontraste, te da ono što bi bilo možda premotivno ili prepatetično, olakšamo nekom životnom istinom, koja je smiješna sama po sebi, napominje redatelj Zavišić.

Drama “Tri sestre” u osječkom HNK-u posljednji je put izvedena u travnju 1988. godine, u režiji Vide Ognjenović.

U predstavi, uz ostale, nastupaju Miroslav Čabraja, Ivana Gudelj, Tatjana Bertok-Zupković, Sandra Lončarić-Tankosić, Lidija Kraljić-Zavišić i Aleksandar Bodanović.

Scenografkinja predstave je Irena Kraljić, kostimografkinja Maja Mirković, oblikovatelj zvuka je Willem Miličević, a scenski pokret osmislila je Maja Huber.

Komentiraj