U Osječko-baranjskoj županiji nema oboljelih od koronavirusa

U Osječko-baranjskoj županiji  nema oboljelih od korona virusa, dosad je testirano 11 osoba i sve su bile negativne, izvijestio je u petak županijski stožer Civilne zaštite.

Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović i župan Ivan Anušić na konferenciji za novinare opovrgnuli su glasine da ima oboljelih, ali da Stožer o tome šuti.

Ivanović je izvijestio kako su brojni javni skupovi, pa i neka sportska natjecanja, otkazani, a Stožer je, za slučaj potrebe, pripremio prostorije za karantenu i smještaj eventualno oboljelih koji odmah mogu biti u funkciji.

Anušić je kazao da ta situacija traži neširenje panike i  da se glasine koje se stalno pojavljuju ne uzimaju “zdravo za gotovo” te da će Stožer o svim relevantnim informacijama izvještavati putem press-konferencija i medija.

Predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić ponovila je kako je svih 11 dosad testiranih osoba bilo negativno na koronavirus te dodala da se dnevno na testiranje šalje nekoliko uzoraka, a nalazi brzo stižu.

Dodala je kako očekuje da će se testiranja na koronavirus uskoro obavljati u osječkom KBC-u i ostalim KBC-ima,  ovisno o potrebi, i ako to postane prevelik teret za zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”.

Istaknula je kako se pregledi i operacije u osječkom KBC-u za sada odvijaju normalno, jer još uvijek nema oboljelih od koronavirusa.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul kazao je kako je pod nadzorom te ustanove ukupno 68 osoba, a još su 33 u samoizolaciji.

Rektor osječkoga Sveučilišta Vlado Guberac izvijestio je kako će danas donijeti obvezujuću odluku da se svi djelatnici sveučilišta i studenti koji se vraćaju iz inozemstva moraju podvrgnuti 15-dnevnoj kućnoj izolaciji ili se, ako postoji bilo kakva sumnja na koronavirus, javiti Zavodu za javno zdravstvo.

Dodao je kako će danas donijeti i odluku o otkazivanju svih događanja na Sveučilištu, koja nemaju veze s nastavom, a nastavu su spremni organizirati na daljinu.

Iz osječkog Hrvatskog narodnog kazališta i osječkog Dječjeg kazališta izvijestili su kako, sukladno preporukama nadležnih tijela, od 13. ožujka neće izvoditi svoje predstave, koncerte i programe.

Komentiraj