U Osijeku pripremaju sportske dvorane za prijem bolesnika

S obzirom na povećan broj oboljelih od koronavirusa i ubrzano punjenje kapaciteta osječkog KBC-a, u pripremi su kapaciteti za eventualnu karantenu asimptomatskih osoba ili pacijenata bez težih oblika bolesti, izvijestio je u petak osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.

Pročelnik osječkog Područnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec rekao je na konferenciji za novinare kako Civilna zaštita u pričuvi stalno ima karantenski sustav za osobe koje nemaju uvjete da borave u samoizolaciji u vlastitom domu.

Na upit novinara radi li se o sportskim dvoranama, Grgec je kazao kako su u pitanju vanbolnički kapaciteti koji su bili aktivirani u proljeće, a ti su kapaciteti i danas predviđeni dođe li do pogoršanja situacije.

Ako bude potrebno kapaciteti sportskih dvorana u Osijeku mogu se za 24 sata staviti u funkciju, i to bi bili kapaciteti ne samo za ovu Županiju, već za svih pet slavonskih županija, istaknuo je Grgec.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić pojasnio je kako će sve  ovisiti o uputama nacionalnog Stožera i Ministarstva zdravstva.

Ako i bi i dalje radili normalno, u uvjetima reaktiviranog zdravstenog sustava, naravno da ćemo morati tražiti dodatne izolacijske kapacitete izvan KBC-a. Ako politika bude kao i prije, da radimo smanjenim intenzitetom, onda ćemo prazniti određene klinike, i kapacitete osiguravati unutar KBC-a, kazao je Zubčić. Izvijestio je kako u osječkom KBC-u trenutno ima 19 zaraženih liječnika i 16 medicinskih sestara, u samoizolaciji je 14 liječnika i devet medicinskih sestara, a broj djelatnika u samoizolaciji će se mijenjati tijekom dana jer traju epidemiološki izvidi.

Operativni program idućih 10-tak dana usporen

Navodi kako će za sada, osim operativnog programa Klinike za kirurgiju, sve ostale  klinike raditi normalno, jer za sada ima dovoljno djelatnika.
Operativni program bit će usporen, idućih desetak dana. To znači da će se raditi sav program, ali u manjem broju operacijskih sala. Svi liječnici, anesteziolozi i tehničari, koji rade u Respiracijskom centru, su negativni, tako da poremećaja radu toga centra neće biti, rekao je Zubčić.

Navodi kako je rutinskim testiranjem otkriveno i sedam pozitivnih pacijenata, koji su bez izraženih simptoma i vjerovatno će biti otpušteni na kućno liječenje.
Broj pacijenata smještenih na Klinici za infektivne bolesti također će se mijenjati tijekom dana, jer imamo planirane prijeme srednje teških i teških bolesnika iz svih pet slavonskih županija, rekao je ravnatelj osječkog KBC-a.

Načelnik županijskog Stožera dožupan Petar Lagator izvijestio je kako je našičkoj Općoj županijskoj bolnici koronavirusom zaraženo pet djelatnika,  tri više nego jučer, a šest je djelatnika u samoizolaciji, četiri više nego jučer.
U županijskom Domu zdravlja imamo sedam pozitivnih djelatnika, tri više nego jučer, i 13 djelatnika u samoizolaciji, dva manje nego jučer. U domovima za starije i nemoćne imamo 12 zaraženih djelatnika, za dva više nego jučer, i 19 djelatnika u samoizolaciji, što je ostalo nepromijenjeno, rekao je Lagator.

Osim ranije oboljele djelatnice iz kabineta župana Ivana Anušića, i troje djelatnika kabineta, koji su u samoizolaciji, jučer je oboljela djelatnica u Upravnom odjelu za financije, a za još tri djelatnice toga Ureda određena je samoizolacija, dodao je Lagator.

Komentiraj