U Osijeku obilježena 66. godišnjica Mađarske revolucije

Podizanjem „probušene“ zastave, mađarske trobojnice s izrezanom sredinom, simbola Mađarske revolucije iz 1956. godine, na glavnome osječkom Trgu Ante Starčevića u petak je svečano obilježena 66. godišnjica Mađarske revolucije i borbe za slobodu mađarskog naroda.

Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Caba Demcsak podsjetio je da je 23. listopada prije 66 godina mađarski narod ustao protiv tiranije komunizma.

“To je bila borba za slobodu, koja je, nažalost, ugušena pomoću sovjetskih tenkova”, rekao je Demcsak, dodajući kako je tada četvrt milijuna stanovnika Mađarske bilo prisiljeno izbjeći iz zemlje.

Više tisuća ih je sigurnost pronašlo u Hrvatskoj, a dobar dio boravio je baš u Osijeku, istaknuo je mađarski veleposlanik, podsjećajući da su ustanici iz sredine tada službene mađarske zastave izrezali komunistički simbol, a upravo tako „probušena zastava“ postala je simbol Mađarske revolucije.

U Mađarskoj se Revolucija iz 1956. godine obilježava kao državni praznik, rekao je izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj Oliver Matijević, dodajući kako se i Mađari u Hrvatskoj prisjećaju svih studenata i drugih mladih ljudi koji su se prije 66 godina pobunili protiv sovjetske diktature i komunizma.

“Željeli su slobodnu i demokratsku zemlju koja bi počivala na svim pravima i slobodama, koji su pripadali svim ljudima toga vremena kao što pripadaju i danas”, istaknuo je, podsjećajući da je ta revolucija bitna za Mađare jer je bila početak tranzicije koja je dovela do slobode.

Prema njegovim riječima, i Mađari u Hrvatskoj prisjećaju se te revolucije jer su mnogi bježeći pred Sovjetima utočište, među ostalim, pronašli i u Osijeku.

“Ovdje su vrlo dobro primljeni i zato na osječkom Trgu Ante Starčevića podižemo ovu zastavu i na taj način odajemo zahvalnost hrvatskom narodu što je tada pomogao našim sunarodnjacima”, rekao je Matijević.

Obilježavanje Mađarske revolucije 1956. godine nastavljeno je kod negdašnje vile Pauline Hermann, gdje su ispred spomen-ploče položeni vijenci uz nastup Mješovitog zbora Kulturno-umjetničkog društva Népkör.

Komentiraj