U Opatiji otvorena izložba “Bio jednom jedan car”

hina

U Umjetničkom paviljonu Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji u petak je otvorena izložba „Bio jednom jedan car“ na kojoj su predstavljeni portretom i popratnim tekstom, carevi, kraljevi i prijestolonasljednici iz Europe i svijeta koji su nekada boravili u Opatiji.

Novi projekt Hrvatskog muzeja turizma dio je najpoznatije muzejske nacionalne manifestacije “Noć muzeja 2019.”.

Izložba “Bio jednom jedan car” djelić je bogate i osebujne povijesti grada Opatije, u kojoj su nekada boravili carevi, kraljevi, carevići, grofovi, kneginje i brojni drugi članovi  najuglednijih carskih i kraljevskih dvorova iz Europe i cijeloga svijeta. Oni svakako predstavljaju važan pečat vremena i potvrdu uzbudljive povijesti ovoga hrvatskog grada.

Opatiju su posjetili austrougarski car Franjo Josip I., njegova supruga Elizabeta, poznata i kao Sissi, etiopski car Haile Sellasie, bugarski car Ferdinand I., njemački car Vilim II., talijanski kralj Viktor Emanuel III. I još desetak njih, a svatko od njih je na svoj način sudjelovao u razvoju grada i to u vrijeme bez interneta i elektronske pošte. Vrlo brzo, upravo zahvaljujući uglednim imenima s europskih i svjetskih kraljevskih dvorova, Opatija postaje turistički imperativ.

Izložba pokazuje goleme potencijale Opatije u turističkoj promidžbi i pričama o njenoj povijesti, izjavio je jedan od pokretača izložbe, opatijski gradski vijećnik Jan Bernd Urban.

Ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos navela je da se na pripremi ove izložbe dugo radilo pod motom zajedništva i povezivanja, što su neke od misija ovog muzeja.

Izložba u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer”  bit će otvorena do 10. travnja.

Komentiraj